|
 |
|

Ford'un son bombası
Tasarımı, Ar-Ge'si ve dizel motoru tamamen Türk mühendisler tarafından yaratılan yeni Ford Cargo Eylül ayında yollara çıkacak. 50 milyon dolar harcanarak üretilen kamyon, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç edilecek
İhracat rekoruna koşan otomotiv sektörü bir başarıya daha imza attı. Ford Otosan 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Ford Cargo kamyonu ve Türkiye'de ilk kez sıfırdan üretilen ECOTORQ dizel motoru gün ışığına çıkardı. Şirketin yeni ağır vasıta aracı, Ford Otosan'ın Eskişehir İnönü fabrikasında tanıtıldı. 128 Türk mühendisi tarafından tasarlanan ve geliştirilen Ford Cargo için yaklaşık 50 milyon dolar harcandı. Eylül ayında piyasaya sürülecek kamyondan, bu yıl 2 bin 450 adet satılması hedefleniyor. Yılda 5 bin adet üretilecek olan Ford Cargo, ilk etapta Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç edilecek. Ford'un ECOTORQ motoru bir başka unvana daha sahip Türkiye'de bütün parçlarıyla bilgisayar ortamında tasarlanan ilk dizel motor...
AVRUPA ÜSSÜ OLUYOR
Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, Cargo ile Ford Avrupa'nın ticari üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Durak, yeni üretilen kamyonla ilgili olarak şunları anlattı "Yılın Ticari Aracı seçilen Transit Connect'ten sonra yeni Cargo ile ürün geliştirme konusunda ulaştığımız nokta ortada. Hedefimiz köklü bayi ağıyla Ford Cargo'nun kamyon pazarında liderliğini sürdürmek." Yeni modellerini "İnönü'de doğmuş sert Avrupalı" olarak tanımlayan Ford Otosan'ın Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Güçlü de Ford Cargo'nun mülkiyetinin tamamen Ford Otosan'a ait olduğunu belirterek, "Transit Connect'in lisansını ortak paylaşıyoruz, Cargo'da ise haklar bize ait. Başka bir ülke Ford Cargo'yu üretmek isterse bize lisans ücreti ödemek zorunda. Brezilya, ABD ve İngiltere ile üretim çalışmaları sürdürülüyor" diye konuştu.
İhraç edilen araçların yakıtı İtalya'dan geliyor
Ford Otosan, ihraç ettiği Transit Connect ve Transit modelleri için yurtdışından akaryakıt ithal ediyor. Gerekçe, Türkiye'de Tüpraş tarafından üretilen yakıt kalitesinin AB normlarına uygun olmaması. Avrupa ise EURO 3 motora uygun çevreci yakıt kullanıyor. Tüpraş'ın 2007'ye kadar kaliteli akaryakıt üretimine geçemeyeceği konuşuluyor. Ford Otosan da bu yüzden ihraç edeceği her araca İtalya'dan getirdiği 10 lt'lik yakıt koyuyor.
Yılsonu satış hedefi 116 bin araç
Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, yılın ilk 5 ayında sektörde lider konumda olduklarını söyledi. Durak, Mayıs ayı sonu itibariyle 86 bin 600 araçlık pazarda 12 bin 585 araç sattıklarını belirtti. Ocak-Mayıs döneminde 30 bin 411 araç ihraç ettiklerini belirten Durak şöyle devam etti "5 ayda 321 milyon Euro'luk ihracat geliri elde ettik. Yılsonu satış hedefimiz toplam 126 bin araç."
Otomotiv üretimi % 55 arttı
Otomotiv üretimi gaza bastı. Mayıs'ta 46 bin 790 araç üretilerek geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55'lik artış sağlandı. Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre 5 aylık üretim 193 bin 372 adede ulaştı. Ocak-Mayıs döneminde 101 bin 405 otomobil, 81 bin 33 adet hafif ticari araç üretildi. 5 aylık dönemde hafif ticari araç üretimi 2002'nin aynı dönemine göre yüzde 83 arttı. Fiat Doblo ve Transit Connect ihracatıyla hafif ticari araçtaki kapasite kullanım oranı Mayıs'ta yüzde 123'e çıktı.
Cargo'ya yapılan testle 27 kez aya gidilir
Türk otomotiv sektörünün Ar-Ge alanında büyük bir başarıya imza attığı projenin hikayesi özetle şöyle:
Hem yerli hem de yabancı üreticilerle rekabet edecek bir kamyon yaratmaya karar veren Ford Otosan 1998'de bu projeye soyunur. 4 ay süreyle pazar araştırması yapan şirket bugünkü kabin tasarımında karar kılar. Tüketicilerin her aşamada sesini dinleyen Ford Otosan çalışanları, gelen olumlu tepkiyle cesaretlenir. Torino'da çamur çalışmaları yapılır.
2 yıl boyunca 12 bin eskiz, 8 ton çamur ve 72 prototip gövde yapılır. Cargo için çekirdek bir ekip kuran Ford Otosan, test süreci için yoğun bir çalışmaya girişir. Araç, toplam 10.5 milyon km test edilir. Bir başka deyişle 27 kez aya yolculuk edilmiş kadar yol gidilir. Hatta bir dönem araya Transit Connect modeli çıkar ve mühendislerin birçoğu o projeye katılır. Sonunda Cargo ortaya çıkar.
Cargo'yu Türkiye'de üretilen BMC kamyondan ayıran fark ise BMC'nin eskizlerinin yurtdışında yapılmış olması.
Mete TANSU
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|