kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


KEMAL DİNÇER


İkinci şans

Günümüzün en büyük toplumsal sorunlarından biri, her geçen gün artan uyuşturucu kullanımı. Her anne, babanın da korkulu rüyası. Ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, uyuşturucuya karşı önlemler alırken, sporu da tehdit eden bu illetten kurtulmak için spor teşkilatları da uyuşturucuya karşı tavizsiz bir savaş vermekteler.

Sporcular içerisinde uyuşturucu kullanımı, ülkemizde olmasa da bazı Avrupa ülkelerinde ve özellikle ABD'de rastlanan bir gerçek. Şimdi de Daum'la birlikte bu konuya aşina olmayan bizlerin gündemine bir kez daha oturdu. Konuyla ilgili farklı bakış açıları var. Hepsine saygı duyarak size bir örnekle beraber görüşümü belirtmek istiyorum.

John Lucas ismini NBA'yi takip edenler iyi bileceklerdir. Bugün 50'sine merdiven dayayan Lucas, Maryland Üniversitesi'ndeki çok başarılı kariyerini, yaş grubunda tüm tüm ABD'deki en iyi oyunculardan biri olarak (All America) 1976 yılında tamamlamış ve aynı yıl NBA seçmelerinde Houston Rockets tarafından seçilmişti. Lucas, 14 yıl süren NBA kariyerini 10.7 sayı ortalaması ve kendisini NBA tarihinde 17. sıraya yerelştiren 6 bin 454 asistle noktalamıştı.

Lucas, NBA kariyerinin ortalarında kokain kullanmaya başladı. Sporculuğu devam etmekle birlikte bu illet, her geçen gün yaşamının dengelerini biraz daha bozdu. Bir kaç kez rehabilitasyon programlarına girip kurtulmaya çalıştı. Kariyerinin ardından 1992-94 yılları arasında San Antonio, 1994-96 arasında da Philadelphia takımlarında antrenörlük yapmış, ancak kokainden de tam olarak kurtulamamıştı.

Daum güzel bir mesaj
1996'da kokainle son savaşına girişti. Herkesin gözü önündeki bu örnek mücadelesinde, bulunduğu toplum, özellikle de basketbol camiası onu bir kenara itmektense,yüreklendirmeye ve destek olmaya çalıştı. Ve Lucas, bu savaşı kazandı.

Bu konuyla ilgili bir çok yerde konuşmalar yapıp, gençler öğütler verdikten sonra, 2001 yılında Cavaliers ona kariyerini ve hayatını düzeltmek için ikinci bir şans sundu. Lucas, bir kez daha bir NBA takımının antrenörlüğüne getirildi. Bugün uyuşturucuya karşı savaştaki başarısıyla önemli bir referans haline gelen Lucas, bir çokları için de yaşamındaki iniş çıkışlarla örnek oluşturuyor.

Dünya değişirken, değerlerin, bakış açılarının da değiştiğini kabul etmeliyiz. 1968'de üzerinde marijuana sigarası bulundurmaktan dolayı 30 yıl hapse mahkum olan ünlü baseball oyuncusu L.Johnson'a verilen cezayla Lucas'a sunulan şansları karşılaştırdığımızda ABD toplumunun bu sorunu ele alışındaki düşünce farklılığını anlayabiliriz. Daum'un, Fenerbahçe'nin başına gelmesiyle bu illetin pençesindeki kişilere "Uyuşturucuya karşı savaşlarını kazanırlarsa toplumun kendilerine kucak açacağı" ve "Bir hatanın dünyanın sonu olmadığı, ikinci bir şansın kendilerine tanınacağı" mesajlarının verildiğini düşünüyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır