kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


REFİK DURBAŞ


Türban ve modernite

Yaşamımızda hiçbir sözcük "türban" kadar meşgul edici olmamıştır. Bu kelime, ne bir bilimsel ilkenin, ne bir sanat motif ya da akımının, ne de bir felsefe ekolünün adıdır. Ancak yıllardır çeke çeke sakızlanmış, adeta bir kavram, bir kurum haline getirilmiştir. Türbanı modernleşmenin bir parçası sayanlar da var, laiklik karşıtlığının bir sembolü olarak görenler de...

Modernite, yani uygarlık, değerli yazar Taha Akyol'a göre bilim ve felsefeyi geliştiren sosyal dinamiklere bağlı olarak ticarileşmedir, sanayileşmedir, refahtır, kentleşmedir, eğitimdir, dışa açılmadır, sosyalleşmedir, orta sınıfın yaratılmasıdır. Bir diğer değerli yazar Çetin Altan'ın yıllardır tekrarladığı tanımına göre de uygarlık, başkalarının işini ve yaşamını kolaylaştırmak ve güzelleştirmektir.

O halde bir genç kız, topluma türbanını takarak giriyor ve diğer insanların yaşamını güzelleştiriyorsa burada karşımıza türban bir modernite aracı olarak çıkmaktadır. Ancak bu uygarlık aracına bir siyasal görüşün ifadesi görevi de yükletiliyorsa ve bu görev devletin temel ilkelerine karşı gizli bir başkaldırıyı da hedefliyorsa bu takdirde durum değişebilecektir.

Böyle bir konuyu bu hassasiyetler içinde tartışmanın anlamsızlığı anlaşılıncaya kadar hepimizin susması gerekiyor. Başta siyasiler, üniversiteler ve medya olmak üzere hepimiz bunu başarabilirsek, sular durulduğunda ortada gerçekten konuşulacak bir konu kalmadığını göreceğiz.

Av. SADİ BÜLBÜL SIHHIYE / ANKARA

Kaçak yapıya göz yumuluyor
1999'un Kasım ayında binamızın 2 nolu dairesinde İmar ve Kat Mülkiyet Yasası'na aykırı biçimde başlatılan tadilatla ilgili olarak 08.11.1999'da apartman kat malikleri toplantısı yapılmış ve alınan karar Bakırköy Belediyesi'ne şikdilekçesiyle 16.11.1999'da verilmiştir. Belediye'nin 20.12.1999'da verdiği cevapta yapı tatil tutanağı düzenlendiği ve 3194 sayılı İmar Yasası'nın 32 ile 42. maddeleri kapsamında yasal işlemlerin devam ettiği bildirilmiştir.

O tarihten sonra da defalarca Belediye İmar İşleri yetkilileriyle görüşülmüşse de bir sonuç alınamamıştır. Bu arada yasaya aykırı inşaat devam etmiş ve daireye ikamet için yerleşilmiştir.

Daha sonra İstanbul Valiliği'ne, Bakırköy Belediye Başkanlığı'na, Bakırköy İmar İşleri Müdürlüğü'ne başvurulmuş, fakat üç yılı aşan zaman zarfında bir sonuç alınamamıştır. Bugün de Belediye bu kaçak yapıyı görmezden gelmeye devam etmektedir.

Yorumunu kamuoyuna bırakıyorum.

SALİH HAMLET DİZDAR (Çınarcık Apt. Yöneticisi) - İSTANBUL

"Ev İdaresi" mezunlarını hakkı
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, diğer tüm iki yıllık önlisans programı mezunlarına dört yıllık fakültelere dikey geçiş yapabilme hakkı verdiği halde, sadece Ev İdaresi Bölümü mezunlarına bu hakkı tanımamaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilmesini talep etmekteyiz.

YUSUF Z.BOZTEPE TUNCELİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır