kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Ne kadar prim o kadar hizmet

Hükümet, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerini birbirinden ayırmaya hazırlanıyor. Herkes zorunlu olarak sosyal güvenlik şemsiyesi altına girecek. Sağlık hizmetlerinden, ödenilen prim oranında yararlanılacak

Hükümet, Türkiye'nin yıllardır kanayan yarası olan sosyal güvenlik ve sağlık sistemine neşter vuruyor. Sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları, tümüyle değiştiriliyor.

Maliye, Çalışma ve Sağlık bakanlarının, Bakanlar Kurulu'nun önceki günkü toplantısında birlikte açıkladığı bu reform paketi, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin birbirinden ayrılması, sosyal güvenlik hizmetleri için Emeklilik Kurumu Fonu, sağlık hizmetleri için Genel Sağlık Sigortası Fonu kurulmasını öngörüyor.

Bu model yaşama geçirildiğinde, istisnasız herkes, zorunlu olarak sosyal güvenlik şemsiyesi altına girecek. 68 milyon vatandaş, bu hizmetlerden ödedikleri prime göre yararlanacak. "Temel teminat paketi" adı altında yapılacak düzenlemeyle, sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları, kademelendirilecek.

FİNANSMAN SORUNU VAR
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, bu reform paketi önündeki en büyük engelin "finansman sorunu" olduğunu belirterek, uygulama takviminin finansman sorununun çözümüne bağlı olacağını söyledi. Başesgioğlu, "Türkiye'nin en büyük problemlerinden birisine el attık. Şimdiye kadar bunlar hep konuşuldu ama çözüm getirilemedi. Hükümet olarak bu problemi çözme konusunda kararlıyız. Ancak finansman sorunu var, şimdi onu çözmeye çalışıyoruz" dedi. 21 milyon yeşil kartlı ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşın prim yükümlülüğünü üstlenmenin kolay bir iş olmadığını belirten Başesgioğlu, "Taslak metni Bakanlar Kurulu'na sunduk. Daha üzerinde çalışıyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda bu köklü değişiklikleri hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Şamil TAYYAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır