kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Tıp dünyasının 'Jön Türkler'i

Dünyanın en iyi hastanesi olarak gösterilen Johns Hopkins'de görev yapan doktorlardan Esen Akpek yapay kornea nakliyle; Ziya Gökaslan ise kuyruk sokumunu alarak yaptığı ameliyatlarla ilkleri gerçekleştirdiler

ABD'nin 'En İyi Hastane'si kabul edilen Johns Hopkins Hastanesi'nde görev yapan Türk doktorları, ilklere imza atarak başarılarını dünyaya duyurdular. "Omurgayı yeniden tanımlayan adam" olarak tanınan Prof. Dr. Ziya Gökaslan ve yapay kornea ameliyatını gerçekleştiren tek doktor olarak bilinen Esen Akpek, Johns Hopkins'in en başarılı doktorları arasında gösteriliyor. Yılda 300 ameliyat gerçekleştiren Gökaslan, bundan bir yıl önce Johns Hopkins Nöroşirurji Omurga Servisi Direktörlüğü'ne getirildi. Tıp tarihinde bir ilke imza atan Gökaslan, kuyruk sokumundaki kemik ve yumuşak dokulara yayılan dev boyutlardaki tümörü iki ameliyat ile temizledi ve hastasının kuyruk sokumunu tamamen aldı. Böylece "Kuyruk sokumu olmadan yaşanmaz" inancını da yıkmış oldu. ABD'li bir çok hasta artık kendini Gökaslan'ın eline teslim ederken, kendisi de hastaneye yılda 30 milyon dolar kazandırdığını belirtiyor.

Johns Hopkins bünyesindeki Wilmer Göz Enstitüsü'nde 5 yıldır çalışan göz doktoru Esen Akpek ise Amerika'da yapay kornea ameliyatı yapan tek doktor olarak biliniyor. Yılda en az 500 göz ameliyatı gerçekleştiren Dr. Akpek'in yıllık araştırma bütçesi ise 300 bin dolar civarında bulunuyor.

YAPAY KORNEA İLE GÖRÜŞ
Görmeyi engelleyen en önemli hastalığın kataraktan sonra kornea olduğunu belirten Akpek, yapay korneanın özellikle Türkiye gibi göz bankacılığının fazla gelişmediği ve göz bağışının az olduğu ülkeler için çok önemli olduğunu kaydederek, "İlk hastamı geçtiğimiz mart ayında ameliyat ettim. Ancak Avustralya'da yeni geliştirilen yapay kornea ile bir adım daha ilerleme sağlandı. Kontak lense benzeyen bu yeni yapay kornea paketlenmiş olarak satılıyor. Hastaya özel sipariş gerektirmiyor. Yapay kornea iki aşamalı bir ameliyatla hastanın gözüne yerleştiriliyor. İlk aşamada protez göze yerleştiriliyor. İkinci ameliyat ise göz, proteze uyum sağladıktan sonra üçüncü ayda görme başlıyor. Hastanın kendi korneası çıkarılarak protezdeki kontak lensten görmesi sağlanıyor. Ancak bu ameliyatın bedeli biraz fazla. Yaklaşık 10 bin dolar civarında bulunuyor" diye konuştu.

İrem OKUMUŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır