kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Hollanda'ya aşiret lalesi

ŞanlIurfa'da daha düne kadar yabancı ot olarak kabul edilerek tarladan sökülüp atılan ters lale, ihraç ürünü haline geldi. Adı bu güne kadar daha çok kan davası ile duyulan Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden 'Kejan'ların reisi Ahmet Kıran, bölgenin kaderini değiştirmeye aday bir ilke imza attı.

Ziraat mühendisi olan ağabeyinin tavsiyesi üzerine Hollanda'ya giderek araştırma yapan Ahmet Kıran, geçtiğimiz yıl lale yetiştirmeye başladı. Ancak bürokratik engeller nedeniyle ihracat yapamadı. Bu yıl bürokratik engeller aşıldı ve önümüzdeki günlerde 100 bin adet ters lale soğanı Hollanda'ya ihraç edilecek. Bölgedeki Kejan aşiretinin 37 yaşındaki reisi Ahmet Kıran, Karacadağ eteklerindeki 10 bin dönüm arazisinin 3 bin dönümünde yetiştirdiği ters lalelerin 100 bin adet soğanını bu ülkeye ihraç etmek için sipariş aldı. Kıran, izin aldıklarını ve dosyanın önümüzdeki günlerde tamamlanarak bu ülkeye ihracatın yapılacağını söyledi.

"500 BİNE ÇIKARTIRIM"
Aşiret mensuplarının "Kejan Lalesi" adını koyduğu lalelerin ancak 100 bin adedine ihracat izin alabildiğini belirten Kıran, şöyle konuştu "Tarım Bakanlığı, toprak doğasını ve florasını korumak amacıyla bu kararı almış. Biz üretimini yapıyoruz. Eğer sorun çözümlenirse yılda 500 bin adet ters lale ve soğanını ihraç edebilirim. Pazar hazır ve sipariş de aldık ancak fazla miktarda ihracata izin yok."

Ahmet Kıran, "Hiç yoktan çiçekçi olduk. Şimdi lalenin vatanı Hollanda'ya lale ihraç ediyoruz. Burada en az 2-3 milyon dolarlık pazar var. Biz sattığımızdan 1 milyon doların üzerinde bir para alacağız" dedi.

Mürsel ACAY


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır