kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Ercan Arıklı'yı halk otobüsü terörü öldürdü

Dergiciliğin duayeni Ercan Arıklı'ya Mecidiköy'de yaya geçidinden karşıya geçerken süratle gelen halk otobüsü çarptı. Boynu kırılan ve beyin kanaması geçiren Arıklı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

Gazeteciliğe 1966'da başlayan ve başarılı grafiğiyle basın dünyasının duayenleri arasına giren Ercan Arıklı trafik terörüne kurban gitti. Hala Vatan Gazetesi Dergi Grubu'nun koordinatörlüğünü yapan Arıklı, dün saat 16.30 sıralarında Mecidiyeköy'deki gazete binasından çıktı. Yolun karşısındaki otomobiline binmek için yaya geçidinden karşıya geçmek isteyen Arıklı'ya tercihli yoldan aşırı süratle gelen Ramazan Aksu'nun kullandığı 34 AC 1552 plakalı halk otobüsü çarptı. Levent'ten Mecidiyeköy'e gitmekte olan otobüsün çarptığı Arıklı kanlar içinde yere düştü.

GAZETE BOŞALDI
Kaza haberi üzerine olay yerine gelen tüm gazete çalışanları 112 Hızır Acil Servisi'nden ambulans istedi. Trafiğin sıkışması nedeniyle olay yerine yaklaşık 15 dakika sonra gelen sağlık ekipleri, Arıklı'nın boynunun kırıldığını ve beyin kanaması geçirdiğini belirledi. Hemen Florance Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan Arıklı ameliyata alındı.

Kaza haberinin ardından aralarında Zafer Mutlu, Tayfun Devecioğlu, Ergun Babahan, Okay Gönensin, Hıncal Uluç, Ertuğrul Özkök, Mehmet Ali Yalçındağ, Ufuk Güldemir, Hakan Aygün, Ayşenur Arslan, Selahattin Duman, Ahmet Vardar, Haşmet Babaoğlu gibi basının önde gelen isimleri hastaneye akın etti. Kazaya neden olan şoför Ramazan Aksu, polisler tarafından gözaltına alınarak Şişli Polis Merkezi'ne götürüldü.

YARIM SAAT SONRA ACI HABER
Ünlü beyin cerrrahı Cengiz Arslan'ın ekibiyle girdiği ameliyattan yaklaşık yarım saat sonra acı haber geldi. Florance Nightingale Hastaneler Genel Koordinatörü Mücahit Atmanoğlu ve Başhekim İsmail Eren, saat 18.25'te Arıklı'nın öldüğünü açıkladı. Sözlerine "İyi haberi veremiyorum" diye başlayan Atmanoğlu, "Beyinde büyük hasar meydana gelmiş. Aynı zamanda göğüs boşluğunda bir kanama ve kollarında kırıklarla hastaneye intikal ettirildi. Yıldırım hızıyla ameliyata alındı. Ancak beyne müdahale edemeden kalp durdu. Kalpten çıkan damarların hepsi kopmuştu" dedi.

ÇIĞLIKLAR YÜKSELDİ
Konuşmanın üzerine Arıklı'nın meslektaşları ve arkadaşlarının çığlıkları duyuldu. Herkes birbirine sarılarak gözyaşı dökerken Atmanoğlu, açıklamasını yarım kesmek zorunda kaldı. Arıklı, yarın Şişli Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

People tadında dergi yapacaktı
Arıklı dün Zeynep Subaşı'ya yeni projelerinden söz ederek, "Dergicilik farklılaştırılmalı. Ortada olmayan insanları çıkarmayı planlıyorum" dedi

Kazadan kısa bir süre önce arkadaşımız Zeynep Subaşı ile görüşen Ercan Arıklı, yeni projelerini anlatmıştı. Subaşı görüşmesini şöyle aktardı

"Gazeteciliğe onun sayesinde PARA Dergisi'nde başladım. Uzun zamandır da görüşemiyorduk. Aradım, randevulaştık ve dün saat 11.00'de Vatan Gazetesi'ndeki odasında sohbet ettik.

Her zamanki gibi şık ve güler yüzüyle karşıladı beni. Neler yaptığımı sordu. Memnun olup olmadığımı...

Sonra kendi dergisinden bahsetti. İlk sayı nasıl tiraj aldığını, ikinci sayısında tirajın beklediğinden fazla düştüğünü anlattı. 'İşte' dedi, 'İşte o zaman anladım artık dergiciliğin farklılaştırılması gerekiyor. Artık değiştiriyorum. Yavaş yavaş da başladım değiştirmeye. Yakında kapağını da göreceksin, farklı olacak. People gibi yapacağım dergiyi. Ortada olmayan insanları çıkarmayı planlıyorum. Onları bulup çıkarmak lazım.'

Sonra moda dergileri çıkaracağından bahsetti. Bodrum'a gidip geldiğinden. Bir arkadaşının oğlunun Temmuz'daki düğününden. Bazaar Dergisi'nin Yayın Yönetmeni Aslı Gül'e yemek borcu olduğundan... Bir an evvel borcu ödeyeceğinden... Gülse Birsel'den... Tüm tanıdıkların çocuklarından, ana babalarından...

Konuştuk işte. Sonra bir randevusu daha vardı. Daha sonra da yemeğe gidecekti. Gitti mi? Ne diyeyim? Ben hiç anlamadım bu işi."

NE DEDİLER?

Hasan Cemal: Üzgünüm
Çok yakın arkadaşım ve meslektaşımdı. Hayat böyle. Bir varsın, bir yoksun. Başımız sağolsun.

Ayşenur Arslan: Bebekleriydik
Yanındaki kadınlara bebeğim derdi. İlk aklıma gelen bebeğim kelimesi. Onun bebekleriydik.

Arda Gedik: Kazanın tarifi yok
Eski arkadaşımdı. Sektör olarak da ölümü büyük kayıp. Kazanın tarifi yok.

Haşmet Babaoğlu: Kurallara uysunlar
Yaya geçitlerini ya kaldırsınlar ya da yaya geçitlerine dikkat etsinler. Kurallara uyulsun.

Tufan Türenç: En verimli çağıydı
Hiç ummadığımız bir dönemde, en verimli çağında kaybettik. Önemli projeleri vardı.

Taha Akyol: Şoke oldum
Arıklı Türk medyasının duayenlerinden biriydi. Ölümü beni şoke etti. İnanmak istemiyorum.

Nazlı Ilıcak: Tam toparlanmıştı
Çok acılar çekti zamanında, evlatlarını kaybetti. Tam kendini toparlamıştı ki yaşamını yitirdi.

SON RÖPORTAJ

'Hiçbir şeyin sonunu getiremedim'
Ercan Arıklı, Haftalık dergisi çıkmadan önce son röportajı Hürriyet Gazetesi'nden Ayşe Arman'a verdi. Arıklı, 13 Nisan 2003'te Hürriyet'in Pazar ekinde yer alan röportajında şunları anlatıyordu

* Bundan sonrası için hayattan beklentileriniz?

Kendi elimde olmayan, beni süründürecek hastalıklar. Onlar olmasın yeter. Onun dışındaki her şeyi atlatırım gibi geliyor.

* Kendinizde en sevdiğiniz özellik?

Sinir bir kelime var ya "cool", ben öyleyim. Olaylara soğukkanlı yaklaşmasını bilirim. Öfkem de kontrollüdür. Paniğe kapılmak diye bir şey olmaz bende...

* Herkesten daha iyi yaparım dediğiniz bir şey...

Çok emek verdiğim her şeyi çok iyi yaparım. Kendi mesleğimle ilgili mesela, yurtdışındaki bir yayıncıdan bile daha fazla okuduğuma eminim, çok emek verdim yani, başarılı olduysam bu yüzden.

* Kendinizle hesaplaştığınızda, eksik olan bir şey yok mu?

Hiçbir şeyin sonunu getiremiyorum ben. Bu ilişkilerimde de böyle, iş hayatımda da. Bir yere kadar geliyorum, sonra sıkılıyorum. Her şey sonunda beni sıkıyor.

Ercan Arıklı kimdir?
1940'ta Ankara'da doğdu. Robert Koleji'ni bitirdikten sonra Lausanne Üniversitesi'ne gitti. Gazeteciliğe 1966'da ABC Gazetesi'ni çıkararak başladı. 1974'te Gelişim ve Süreli Yayınları'nı kurdu. Nokta, Kadınca, Erkekçe bu dönemde yayınladığı dergilerin bazıları. Kısa süren Söz Gazetesi'nin ardından Sabah Grubu'na bağlı Bir Numara Yayıncılık Dergi Grubu'na ortak ve yönetici oldu. Aktüel, Penthouse, Cosmopolitan, Burda, Practica, PC Magazine, Photo Globe, Harper's Bazaar, Oto Haber, Esquire ve Popcorn dergilerini yayınladı. Son olarak Vatan Dergi Grubu'nda Haftalık adlı dergiyi çıkarıyordu.

Basın camiasında özel ve trend haberleri ile köşe yazarı keşfiyle dikkatleri üzerine çekti.

Özer KILIÇ - Ali BALCI


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır