kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Bulgar otolarının benzini Opet'ten

Koç ile ortaklığın ardından hızlı büyüme planı yapan Opet, Aygaz ile birlikte Bulgaristan'da 100 milyon dolarlık yatırım için start aldı. Şirket, 5 yıl içinde bu ülkeye 200'e yakın akaryakıt istasyonu açacak

Koç ile evliliğin ardından agresif bir büyüme öngören Opet, yurtdışına ilk kapıyı Bulgaristan'dan açıyor. Koç Holding'in bir diğer şirketi Aygaz ile Bulgaristan'da yüzde 50-50 payla yeni bir ortaklık kuran Opet bu ülkede 100 milyon dolarlık yatırım için kolları sıvadı. 4-5 yıl içinde Bulgaristan'da 150-200 arasında akaryakıt istasyonu kuracak olan şirket, bu istasyonlardan ilkini ise eylül-ekim gibi hizmete açmayı planlıyor.

Sofya'daki şirket için ofis kiralayan ve hatta personeli bile belirlemeye başlayan Opet'te bu işlerden sorumlu kişi şirketin kurucuları Nurten ve Fikret Öztürk'ün 30'lu yaşlardaki oğulları Ufuk Öztürk. Ayı zamanda Opet'te Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ufuk Öztürk ile Sofya'da görüştük.

Öztürk, Aralık 2002'de Koç'la yapılan ortaklığın ardından kendilerine yeni hedefler belirlediklerini belirterek, "Bunlardan birincisi tüketicinin ilk tercihi, diğeri ise Türkiye merkezli uluslararası bir petrol şirketi olmak. Bunun için ilk adım olarak Bulgaristan'ı seçtik. Aygaz ile bu amaçla yüzde 50-50 ortaklık yapıldı. 100 milyon dolarlık bir yatırım için yola çıktık. Bu süre içerisinde 150-200 akaryakıt istasyonu kuracağız" diyor.

ROMANYA DA İZLENİYOR
Bulgaristan'daki akaryakıt istasyonlarında Aygaz ile birlikte hareket etmelerinin nedeni ise yüzde 15-20 düzeyinde olan otogaz kullanımı. Amaç sonbaharın başında ilk istasyonların inşaasını tamamlayıp hizmete açmak. Bu arada yurtdışına açılan tek kapı Bulgaristan olmayacak. Ufuk Öztürk, Romanya, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerde de ön araştırmalarının sürdüğünü dile getirerek ilk etapta neden Bulgaristan'ı seçtiklerini şöyle anlatıyor

"Bulgaristan, petrolde oldukça liberal bir ülke. Serbest fiyatlandırmaya bizden önce geçmişler. Burada 10 gün içinde şirket kurmak mümkün. Üstelik bu ülkede ciddi bir Türk popülizasyonu yaşanıyor. Üstelik 2007 yılında AB'ye girecek bir ülke ve makro ekonomik göstergeleri oldukça iyi. Yüzde 3'lük bir enflasyon ve yüzde 4-5'ler bir büyüme var.

Türkiye'ye her yıl 50 milyon $ yatıracağız
Yaklaşık 11 yıldır Opet'de değişik kademelerde çalışan ve bugün şirketin yönetim kurulunda görev yapan Ufuk Öztürk Türkiye'deki hedeflerini de anlattı. Öztürk, amaçlarının tüketicinin kalbini kazanmak olduğunu ifade ederek, şunları anlattı

"Türkiye'de de ciddi hedeflerimiz var. Her yıl 50 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu 5 yıl boyunca sürecek. Amacımız 200 yeni istasyon daha kurmak. Halen Opet ve Sampet olarak toplam 1.100 akaryakıt istasyonumuz bulunuyor. 1.2 milyar dolarlık ciro ile her yıl büyüyen ve gelişen en büyük dördüncü şirketiz. Siyah ürünlerde en büyük üçünü, depo kapasitesinde en büyük ikinci, enerji satışlarında ise birinci şirketiz. Kısa bir sürede üçüncü ve dördüncü olduğumuz alanlarda da ilk sıraya oturmak istiyoruz."

Ramstore'un 95 bin kartlı müşterisi var
Son dönemde Bulgaristan'da adı en çok duyulan şirket Koç Grubu. İlk olarak Ramstore ile bu ülkeye adım atan grup, petrol ve telekomda da varlığını kanıtlamaya hazırlanıyor. Bulgaristan ziyareti sırasında kaldığımız otelde neredeyse her 10 kişiden birinin Koç'tan olması grubun bu ülkeye yönelik ilgisinin en önemli göstergesi. Türk-Bulgar İşadamları Birliği'nin Başkanı Bülent Yıldırım aynı zamanda bu ülkedeki Ramstore'nin de genel müdürü. 2000'li yılların başında Koç Grubu'nun CEO'su Bülent Özaydınlı tarafından, Bulgaristan'a gönderildiğini anlatan Bülent Yıldırım, "Geldik, oldukça renksiz bir ülke izlenimi ile döndük. Ancak hazırladığımız raporu Özaydınlı beğenmedi. 'Tekrar gidin yatırım imkanlarını araştırın' dedi. Ardından Ramstore hayata geçti. Bugün Bulgaristan'da 150 bin aktif kredi kartı sahibi var. Bizim kartlı müşterimizin sayısı ise 95 bin civarında" diyor.

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır