kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


G8'ler İran'a sürpriz nükleer uyarısı yaptı

Fransa'nın Evian kentinde gerçekleştirilen G8 zirvesinde ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair "istedikleri zaferi" elde etti.

Irak Savaşı'nın nedeni olarak gösterilen kitle imha silahlarının bulunamamasının gündemi belirlediği zirvede, İran ve Kuzey Kore'nin uluslararası güvenlik için büyük bir tehlike oluşturduğu açıklandı. G8'lerin ortak bildirisinde, iki ülkeye en kısa sürede nükleer çalışmalarını durdurması, aksi taktirde bu durum karşısında sessiz kalınmayacağı uyarısı gönderildi.

RUSYA SATIŞLARI DURDURDU
Bunun hemen ardından da Rusya, bugüne kadar İran'la yaptığı nükleer çalışmaları ve ülkeye verdiği desteği askıya alacağını açıkladı. İngiltere ve Amerika, İran'ı özellikle Irak Savaşı'ndan bu yana uyarıyordu. Bunun nedenlerinden biri, savaşın bitiminin ardından İranlı Şiiler'in Irak'a girip şeriat devleti kurulması yönünde propaganda yapmaya başlaması.

Diğeri neden de ülkenin nükleer kapasitesini genişletmeye çalışmasıydı. İran ise bunların birer iddia olduğunu söylüyor ve ABD ile İngiltere'nin açıklamalarını yalanlıyordu. Geçtiğimiz gün alınan karar "Amerika ve İngiltere diğer ülkeleri de baskı altına aldı" şeklinde yorumlandı. Zirveden yapılan açıklamaya İran'dan da tepki geldi. Ulusal İran Radyosu'ndaki bir programda Amerika suçlandı ve İran'ın Uluslararası Atom ve Enerji Kurum'nun kontrolü altında hareket ettiği belirtildi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı bir açıklamada "İran bizim komşumuz. Onunla işbirliği yapıyoruz. İşbirliğine devam edeceğiz" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır