kapat
04.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Nereden nereye?

1984'de Bakan'ken gazetecileri toplayıp Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerle ilgili haritayı gösteren İsrail'in bugünkü Başbakanı Şaron, önce Batı Şeria'dan çıkmayı kabul etti, bugün de Bush ve Filistin Başbakanı'yla bir araya geliyor

Ürdün'ün Akabe kenti bugün tarihi bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Ortadoğu'da kalıcı barış sağlamak isteyen ABD Başkanı George W. Bush, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron'la biraraya geliyor. Son olarak 2000 yılında Camp David'de başarısızlıkla sonuçlanan zirvenin üstünden neredeyse 3 yıl geçti. O zamanın muhalefet lideri Ariel Şaron'un, Harem-ül Şerif'e girmesiyle başlayan intifada hareketinde bugüne kadar 2 bin 500'ü Filistinli olmak üzere, 3 bin 200 kişi hayatını kaybetti. Hazırlanan "Yol Haritası"nı hayata geçirmek isteyen Bush, her iki tarafın liderinden de barış planından taviz vermeyecekleri sözü almaya çalışacak. İlk defa iki liderle biraraya gelecek Bush, bu konuya verdiği önemi göstermek için G-8 zirvesinden 1 gün erken ayrıldı. Bush'un Abbas ve Şaron'la görüşmesi; ABD, BM, AB ve Rusya tarafından oluşturulan Ortadoğu Yol Haritası'yla ilgili süreci de resmen başlatacak.

FİLİSTİNLİ MAHKUM JEST OLSUN DİYE SERBEST KALDI
En önemli maddesi 2005'te bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması olan planın hayata geçirilebilmesi için ABD'nin öne sürdüğü tek ve vazgeçilmez şart, tarafların şiddete son verilmesi için kararlılık sergilemesi. Filistin Devleti'nin kuruluşunu destekleyen ilk Amerikan Başkanı olan Bush'un iki liderle yapacağı görüşmeden somut sonuçlar çıkıp çıkmayacağı merak konusu. İsrail Başbakanı Şaron, Filistin'deki Musevi yerleşim birimlerinin kaldırılmasına sıcak bakarken, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas da şiddete son vermek için Hamas ve İslami Cihat gibi örgütlerle ateşkes görüşmeleri yapıyor. Ancak uluslararası kamuoyu tarafından desteklenen her iki lider çok fazla taviz verdikleri için kendi topraklarında sert bir muhalefetle karşı karşıya.

İsrail, üçlü zirve öncesinde iyi niyet jesti olarak, en eski ve en yaşlı Filistinli mahkumu serbest bıraktı. 1975'te 13 kişinin öldüğü Kudüs'teki bombalı saldırıdan sonra tutuklanan 68 yaşındaki Ahmed Cubare, ülkenin güneyindeki Ashkelon cezaevinden serbest bırakıldı.

6- soruda Yol Haritası
* Yol haritası tam olarak ne anlama geliyor?

Bu taslak İsrail ile Filistin arasında 2.5 yıldır devam eden çatışmaları aşama aşama bitirmeyi amaçlıyor. Plan BM, ABD, Rusya ve AB yetkililerince hazırlanarak iki tarafa sunuldu.

* Planın ana aşamaları neler?

Mayıs 2003'e kadar olan ilk aşamada şiddetin, Batı Şeria ve Gazze üzerindeki baskının sona ermesi ile 2001 Mart ayından beri yapılan kaçak Musevi yerleşimlerinin kaldırılması öngörülüyor.

Aralık 2003'e kadar olan ikinci aşamada bağımsız bir Filistin devletinin kurulma hazırlıklarıyla yol haritasının tamamlanacağı uluslararası konferanslar düzenlenmesi planlanıyor.

Son aşamadaysa 2005 yılına kadar Filistin Devleti'nin kurulması, sınırlar konusundaki anlaşma ve mültecilerin durumu açıklığa kavuşacak.

* Şimdiye kadar bu soruna ilgi göstermeyen Bush neden bu sefer baş aktör?

Beyaz Saray bu seferki yol haritasının kalıcı barışı getireceğinden umutlu olduğunu belirtiyor. ABD Başkanı'nın bölgeye gitmesi, barış için Başbakan seçilmesi şartı koydukları Filistin'e verilen manevi destek anlamına geliyor.

* Yol haritasındaki en büyük sorun ne olacaktır?

Bush'un önümüzdeki yılki seçimlere ağırlık vermesi, sürecin rayında ilerlemesini yavaşlatabilir.

* Arafat gerçekten de safdışı bırakıldı mı?

Yaser Arafat hâlâ etkili. Uluslararası temsilciler halen Ramallah'taki oisinde Arafat'ı ziyaret ediyor.

* Filistinli intihar bombacıları bu çabaları boşa çıkartabilir mi?

Başbakan Mahmud Abbas silahlı gruplarla ateşkes yapılmasının en iyi çözüm olduğunu söyledi. Birçok kişi şartların sağlanması durumunda ateşkesin yaşanacağını umuyor. Ancak terör örgütü Hamas işbirliğine karşı.

GÖZLER FİLİSTİN BAŞBAKANI ABBAS'TA OLACAK

İlk kez Filistin'i Arafat temsil etmiyor
Ürdün'ün Akabe kentindeki üçlü zirve, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın ilk kez uluslararası sahnede yer almasına tanık olacak. Aynı zamanda Filistin lideri Yaser Arafat da yine ilk kez bu çerçevenin dışında bırakılmış oluyor. Washington yönetimi, barış planını açıklamak için Abbas'ın Filistin Başbakanı olarak atanmasını beklemişti. Bu durum Bush ve Şaron ikilisinin Filistin lideri Arafat'a adeta boykot uyguladığı yorumlarına yol açtı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
sempozyum
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır