|
 |
|

Merkez, faiz indirimi için IMF'ye endekslendi
5. Gözden Geçirme sorunsuz atlatılırsa faiz indirimi yolda. IMF yeşil ışık yakarsa Merkez Bankası mini faiz indirimi yapacak
Türk Lirası'nın değer kazanması karşısında, döviz kurlarını dengelemesi için kısa vadeli faizleri indirmesi yönünde telkinlerle karşılaşan Merkez Bankası yönetimi, nihai stratejiyi belirledi.
"Merkez Bankası bağımsızdır. Emirle faiz indirmez. Sanki Merkez Bankası'nın üstünde baskı varmış da kararlarını etki altında alıyormuş izlenimi verilmesi yanlış" görüşünü savunan banka yönetimi, IMF'yi bekleme kararı aldı.
Faiz indirimini IMF'ye endeksleyen Merkez Bankası, 5. Gözden Geçirme'nin sorunsuz atlatılması halinde mini faiz indirimine gidecek. Bu arada gerek Merkez Bankası gerekse BDDK, kurlardaki gevşemenin perde arkasını araştırıyor. Merkez Bankası yetkilileri, "Kurların değer kaybetmesinin yapısal nedenleri bulunmadan sadece faiz indirimi ile yola çıkmak sonuç vermeyebilir" görüşünden hareket ediyor.
Merkez'in faiz indiriminde kararını etkileyen göstergeler ise şöyle
* Enflasyon beklentileri belirgin biçimde düşüş trendine işaret ediyor.
* Yılsonu TÜFE hedefinin tutturulabilir olduğu gözüküyor.
* Özel imalat sanayiindeki fiyat ayarlamaları hedeflerle uyumlu ama kamu işletmeleri stok zam bekletiyor.
* Kamu işçilerinin ertelenen ikramiyelerinin ödenmesi gündeme getirildi.
* Ekonomide canlanma var.
579 MİLYON DOLAR ALINDI
Bu arada Merkez Bankası 12 ve 21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen doğrudan alım müdahaleleri ile piyasadan toplam 579 milyon dolar çekildiğini açıkladı. Banka, Haziran ayındaki günlük dolar alım miktarının ise 20'den 30 milyon dolara yükseltileceğini duyurdu.
Okan MÜDERRİSOĞLU
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|