kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Liberal gençlerle

Son birkaç hafta boyunca zamanımın epey bir bölümünü, belli başlı üniversitelerimizde yeni yeni boy veren liberal gençlik gruplarıyla birlikte geçirdim. İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde; ardından Ankara'da Liberal Gençlik Derneği'nde ve Bilkent'te düzenlenen sohbet toplantılarında, ülkemizin liberal potansiyeli ile tanıştım.

Madem ki yüz yüze gelmiştik; genel'den çok özel'i; yazılanlardan çok yazılmayanları konuşmayı tercih ettik. Sohbetimiz daha çok benim kişisel liberalleşme tarihimi aktarmam şeklinde geçti. Bu bir bakıma da, "Özel Hayatlar" kitabımdaki yazıların arka planının aktarılması, o yazıların ardında yatan deneylerin, acı ve sevinçlerin, başarı ve başarısızlıkların paylaşılmasıydı.

Hemen söylemeliyim ki, büyük çoğunluğu sıkı okurum olan, bazen benim bile unuttuğum bazı satırlarımı hatırlayan ve yazdıklarımı doğru anlayan böyle bir kitleyle buluşmak benim için büyük bir zevkti. Ama elbette, duyduğum memnuniyet bundan ibaret değil.

Onların varlığı, Türkiye'de liberalizm sözcüğünün tıpkı oportünizm ya da revizyonizm gibi küfür niyetine kullanıldığı günlerin çok gerilerde kaldığını ispatlıyor.

Bu öğrenciler, "gençlik" gibi, siyasi uçlarda dolaşmanın en çok prim yaptığı; devrime karşı evrimi savunmanın gayet antipatik bulunduğu; bireyselleşmek gibi kahırlı bir uğraştan kaçıp bir kollektif içine sığınmanın en yaygın olduğu bir ortamda, kendilerini liberal olarak tanımlıyorlarsa, bu başlı başına bir meydan okuma değil mi?

Liberal gençlerin şu anda üniversite gençliği içinde küçük bir azınlık oldukları kesin. Ama aynı zamanda gençliğin en kaliteli kesimini oluşturuyor, bu bakımdan da özel bir ilgiyi hak ediyorlar.

Akıntıya karşı yüzmek zor iştir. Böyle bir aydın cesareti için gerçekten iyi bir donanım gerekir ve onlar böyle bir donanıma sahipler.

Hiçbiri, televizyondaki tartışma programlarında tribünlerinde oturan akranları gibi "biz gençler" diye söze başlamıyor; sadece kendilerini temsil ettiklerini bilerek konuşuyorlar. Genç olmanın ne üstünlük taslamak ve ayrıcalık talep etmek için; ne de eziklik duymak ve gereksiz tevazu göstermek için bir sebep olamayacağını kavramış, karşınızda eşit birer birey gibi davranıyorlar.

Doktriner bir tutuma düşmemeye özen gösteriyor, her söyleneni kendi akıllarının süzgecinden geçirmeye dikkat ediyorlar.

Fikirlerini ortaya koyarken, "gençlere özgü" olduğu söylenen o keskin-farfaracı tavırdan eser yok. Konuşurken üslupları yumuşak ama içerikten taviz vermeye hiç yanaşmıyor; zehir zemberek eleştirileri tatlı tatlı koyuyorlar ortaya.

Okuyor, hem de çok okuyorlar. Hem liberal literatürü izliyor, hem de Türkiye'de olup bitenleri takip etmek için, Cumhuriyet Gazetesi'nden Yeni Şafak'a kadar farklı kaynakları aynı dikkatle takip ediyorlar. Derslerini ciddiye alıyor, daha şimdiden çalışma hayatlarına ilişkin projeler geliştiriyor, hayaller kuruyor, geleceğe karamsar bakmıyor, başarı için esas olarak kendilerine güveniyorlar. Belki de bütün bunlardan daha önemlisi, homojen bir topluluk oluşturmuyorlar. Aralarında ciddi fikir ayrılıkları çıkıyor, ama bunlardan korkmuyor, tersine zevkle tartışıyorlar. Farklı geleneklerden etkilenmiş, farklı kökenlere sahip; farklı yaşam tarzlarına, farklı hassasiyetlere ve farklı liberalizm yorumlarına sahip topluluklar oluşturmuşlar.

Bu yüzden de onlarla birlikteyken, karşınızda klonlanmış insanlardan oluşan bir topluluk olduğu hissine kapılmıyor; fikri hür, vicdanı hür bireylerle karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz.

Onlarla tanışmak, kalitesizliğin diz boyu olduğu bu ülkede ilaç gibi geliyor insana. Şu anda küçük bir azınlık olsalar da, bence bu gençler büyük istikbal vaadediyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır