kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Soğukta en iyi içki viskidir

Havalar soğuyunca içilecek en iyi içki malt viskidir. En iyi viski de İskoçya sahillerinin is ve iyot kokulu olanlarıdır

İlkbahar güneşi, birkaç haftadır uzun bir kıştan çıkan vücutlarımızın kemiklerini ısıtıyordu. Biz de bu sütunlarda, gelen yeni mevsimi bahçe ve balkonlarımızda ellerimizde birer bardak serin beyaz şarap ile nasıl karşılayabileceğimizi tartışıyorduk. Sonra birden havalar soğudu. O, unutmak üzere olduğumuz soğuk ve rutubetin ürpertici karışımı henüz ısınmakta olan kemiklerimize tekrar işledi.

İçtiğiniz içki, sizi yudumlarınızla beraber uzak diyarlara götürebileceği gibi, bazen havalar da içki dolabınızdaki belirli şişeleri hatırlamanıza yardımcı olabiliyor. Mesela havalar soğuyunca içilecek en iyi içki, (malt) viskidir. Soğuğa yağmur ve rüzgar eşlik ediyorsa, içeceğiniz viski İskoçya'nın batı sahillerindeki adaların is ve iyot kokan malt viskilerinden biri olmalıdır. Skye adası, sarp kayalık dağlarla kaplı vahşi bir ada. Buralar eski geleneklerin hâlâ hakim olduğu topraklar.

TALİSKER'İN SIRRI "İS"
Adanın efendileri olan Macleod aşiretinin şatosu Dunvegan, 700 yıldır adaya hakim sarp bir kayalığın üzerinde okyanustan gelen rüzgarlara ve yağmura direniyor. Adanın merkezi olan Portree köyü, bir koyun kenarında sırtını tepelere yaslamış, sahile dizili renkli evleri ile adeta bir kartpostalın içinden fırlıyor. Skye adasının batı sahilinde ise, ıssız bir koyun kıyısında Talisker damıtımevi bulunuyor. Burada asırlık yöntemler ile İskoçya'nın en iyi malt viskilerinden biri üretiliyor. Talisker, bütün ada viskileri gibi, meşe fıçılardaki uykusunu okyanusun kenarındaki mahzenlerde geçiriyor. Bu uyku normalde 10 yıl sürüyor. Bu sürede viskinin içine sinen rüzgarın taşıdığı deniz kokusu ile arpayı kurutan ateşin isinin kokusu hemen algılanıyor.

Bazı fıçılardaki viskiler ise 10 yıldan daha uzun süre mahzenlerde kalıyorlar. Bunlar çok özel ve nadide viskilerdir. Talisker damıtımevinde, geçenlerde 25 yıldır mahzenlerde yatan viskilerden seçilmiş birkaç fıçıda bulunanlar, uyandırılıp şişelere kondular. Böyle şişelere rastlayınca, hemen almak, içindeki iksiri tatmak ve dostlarınızla paylaşmak gerekir. Bu dev malt viski, damağınızda adeta infilak ediyor. Bir viski yazarına göre, Talisker tattığınız zaman, onu şakaklarınızda hissedersiniz. 25 yıllık Talisker fıçı sertliğinde olmasına, yani yüzde 59.9 alkol içermesine rağmen, meşe fıçılarda geçirdiği uzun yılların dindirdiği bir vahşete sahip.

Viski damıtıldığında 60 derecenin üzerinde sertlikte, renksiz bir sıvıdır. Kızıla çalan rengini içinde yıllarını geçirdiği meşe fıçılardan, marketten aldığınız şişedeki 40 derecelik yumuşaklığını ise, şişelenirken içine eklenen sudan alır. Ancak çok özel durumlarda, ki malt viski dünyasında 25 yıllık Talisker'den özel durum pek bulamazsınız, viski fıçıdan çıktığı şekli ile hiç su katılmadan şişelenir. Bunlara fıçı sertliğinde anlamına gelen Cask Strength denir.

DAĞITIM PROBLEMİ
Talisker'in bırakın 25 yıllığını, 10 yıllığını bile diğer malt viskilerin birçoğu gibi ülkemizde bulmak ne yazık ki biraz zor. Viski ithalatı Tekel'in elinden çıktıktan sonra, bütün iyi malt viskileri ülkemizde bulabileceğiz diye sevinmiştik. Ama ülkemizde kendi dağıtım şirketleri kuran uluslararası içki devleri, pazarlama politikaları yüzünden bizi bu lezzetlerden mahrum etmeye devam ediyorlar. Talisker de arada bir ithal ediliyor. Neyse, önümüz yaz, artık havalarda yakında tekrar ısınır. Talisker bulamazsanız, Johnnie Walker Black Label içebilirsiniz. Bu nefis harmanın içinde bol miktarda Talisker var. Hem daha sıcak günlerde Black Label'in içine biraz buz da koyabilirsiniz. Ama sadece bir veya iki tane, çünkü blended viski olmasına rağmen, içinde Talisker var, o da buz istemez.

Teoman HÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır