kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Olur böyle vakalar Türk filmcisi yapar

Dünyanın en ünlü sinemacıları Türk yapım firması Pan Film'le çalışıyor, her tür yapım sorunun çözümü için onlara başvuruyor. Hollywood'un en büyük isimlerinden, geçtiğimiz günlerde 95 yaşında hayata gözlerini yuman dahi yönetmen Billy Wilder, bir yerde, "Hollywood'da film yapmak giderek zorlaşıyor, artık bir filmin ulaşım giderleri bile eskiden 'Rüzgar Gibi Geçti' gibi bir filmin toplam maliyetinden daha yüksek tutuyor" demişti.

Wilder'ın dikkat çektiği bu husus, 1994'te Türkiye'de sınırlı sermayeyle "Pan Film" adlı bir prodüksiyon firması kuran üç gencin (Ali Akdeniz, Bahadır Atay ve Fatma Nur Sevinç) bugün hayal bile etmemiş oldukları bir başarıya ulaşmalarının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Ali Akdeniz, dünyanın en büyük yapımcılarından Jerry Bruckheimer ile yaptıkları bir anlaşmayı hatırlıyor: "Bruckheimer'e 'Armageddon' adlı filmin prodüksiyonu için hazırladığımız teklifi faksladım. Ardından telefon çaldı. Bruckheimer, fiyatı inanılmaz düşük bulduğu için kahkahalarla gülüyordu. 'Fiyatı yükseltin, bu kadar ucuz olamaz' dedi. Verdiğimiz fiyat, 70 bin dolardı."

DEVE ARAYANA DEVE...
Bugün Pan Film, dünya sinemacılarının beraber çalışmak için can attığı bir prodüksiyon firması ve Bruckheimer'le ilişkiler de halen devam ediyor ama bu noktaya gelene kadar çok zor günlerden geçiliyor. Firmanın "makus talihi" ilk faaliyet yılında, Ali Akdeniz'e gelen bir telefonla değişiyor. Telefonda Onat Kutlar var ve firmaya Türk-Fransız-İspanyol yapımı "La Passion Turca" adlı filmin Türkiye prodüksiyonunu teklif ediyor. Ali Akdeniz sonraki gelişmeleri anlatıyor: "La Pasion Turca'nın ekibi bizden o kadar memnun kaldı ki, telefonumuzu bir İngiliz yapımcıya verdi. O İngiliz yapımcı ile Türkiye'de üç film yaptık. İngiliz yapımcı da bizi bir Amerikan şirketine önerdi. Böyle böyle kendimizi dünyanın en önemli isimleri ile çalışırken bulduk."

Zaman geçtikçe her türlü sorunu çözmede başarılı hale geldiklerini söyleyen Ali Akdeniz, artık dünyaca ünlü film şirketlerinin her türlü sorunları için Pan Film'i aradığını belirtiyor: "Nicholas Cage'in filmi 'Corelli'nin Mandolini' için 1940'lara ait bir gemi istemişlerdi. Denizaltı isteyenler, deve göndermemizi isteyenler, her türlüsü çıkıyor..."

BİR HURDA UÇAK
Türkiye'de çekilen ender büyük aksiyon yapımlarından birinde, Jackie Chan'ın son filminde de Pan Film'in imzası var. Bu filmde üç özel yapım Mercedes otomobil, üç BMW motosiklet ve 30 adet otomobille bir TIR kamyonu ve bir de uçak parçalamışlar. Uçak şimdi, belki bir gün işe yarar diye bir hurdalıkta yatıyor. "Film icabı" 65 metrelik bir viyadükten düşüp infilak eden TIR'ın hikayesi daha da ilginç. Bu iş için özel olarak Türkiye'ye getirilen TIR'ı gören gümrük görevlileri işin içinde bir "bit yeniği" olduğundan kuşkulanmış ve hurdanın Türkiye'den çıkışına izin vermemiş. İşler ancak gümrük müsteşarının devreye girmesi ile yoluna girebilmiş.

Erkan SEVENLER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır