kapat
31.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yap Yoga'yı üzme kocayı!

Uzakdoğu'nun öğretileri Batı dünyasının ilgisini çekmeye devam ediyor. New York ve Londra'daki yoga merkezlerinin bir benzeri şimdi de İstanbul'da

Günlük koşuşturmacalar, insanı doğal yaşamdan uzaklaştırıyor. Sonucunda ise pek çok ruhsal ve bedensel hastalık baş gösteriyor. Bu, metropollerde yaşayanların depresyona girip, hayattan zevk almamalarına kadar varıyor. Çareyi, Uzakdoğu'nun gizemli öğretilerinde bulan metropol insanı da iş çıkışlarında yoga merkezlerini mesken tutuyor. Kelime anlamı birlik ve bir olma anlamına gelen yoga, kişinin zihinsel ve duygusal açıdan yetkinleşmesi için bir yol gösterici olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ise yoga ile ilgili pek çok kurs var, ama tamamen bu iş için ayrılmış bir merkez bulunmuyordu. İşte bu eksikliği gören iki eski reklamcı arkadaş Sinem Gürkaynak ve Zeynep Uğural İstanbul'un ilk yoga merkezi Uma Yoga'yı açmaya karar verdi.

Uzun yıllar stresli bir hayat yaşayan iki ortak, farklı zamanlarda ve farklı ihtiyaçlardan yogaya başlamış. Özellikle Zeynep Hanım'ın yogaya başlamasında yaşadığı panikatak hastalığı belirleyici olmuş. Zeynep Hanım önce meditasyon daha sonra yoga yardımı ile bu hastalığından kurtulmayı başarırken, Sinem Hanım da yurtdışındaki yoga merkezlerini gezerek bilgi toplamış. İki arkadaş "Niye biz de Türkiye'de böyle bir merkez açmayalım? Biz bunun yararını gördük, başkaları da görsün" diyerek Levent'te Uma Yoga isimli merkezi açmışlar.

Herkese krallar ve kraliçeler gibi davrandıklarını belirten iki ortak "Bu merkeze günün hangi saatinde gelirseniz gelin, hem ruhani hem de fiziksel olarak buradan 0 kilometre ayrılırsınız" diyorlar.

KONSANTRASYON ÖNEMLİ
Bir yoganın ortalama seans süresi 1 saat 20 dakikadan oluşuyor. İlk aşama ise konsantrasyon çalışması. Yani ne geçmişin hesaplaşması ne de gelecek kaygısını düşünüyorsunuz. Sadece yaşadığınız o anı yakalamanız isteniyor. Daha sonra 14 temel hareket ve ondan türeyen 30 binin üzerindeki hareket, seansa gelenlerin ihtiyacına göre uygulanıyor.

Yoga öğretisine göre her hareketin bir anlamı ve en az 10 olumlu etkisi var. Bu hareketler yapılmaya başlandığı andan itibaren ise gözler kapalı, nefesler derin ve doğru bir şekilde alınıyor. Derin nefesle, vücut toksinlerden arındırılıyor. Son olarak ise kişi kendi kendine masaj yaparak vücudunu rahatlatıyor. Tüm bunların ardından ise terlemeseniz bile bir duş alarak dışa vurulan toksinlerden vücudunuzu temizlemeniz gerekiyor.

Yoga yapılırken, içinizdeki enerjinin ve kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasını sağlamak için çok bol ve rahat kıyafetler giyiliyor. Diğer önemli bir kural ise ayakların kesinlikle yalınayak olması gerekiyor ki kötü enerji ayak uçlarından çıkıp gitsin.

Yoga öyle filmlerde gördüğünüz gibi sadece bağdaş kurup, gözlerinizi kapattığınız basit bir hareket değil. "Ne olacak ben bunu evde de yaparım" diyorsanız biraz zor. Çünkü Sinem Gürkaynak'a göre, yoga basit bir el veya bacak kaldırma olayı değil. Nefes alma, yoğunlaşma aynı zamanda zihnini boşaltmak gibi şeyleri de beraberinde getiriyor.

Kaslar genişlediği için hem fiziksel hem de ruhsal olarak hayata karşı daha dayanıklı oluyorsunuz. Zeynep Uğural ise "Yoga ile hayata karşı daha pozitif oluyorsunuz. İnsanın yaşam kalitesini artıran bir şey yoga. Buna başladıktan sonra kişiler eşleriyle ya da şefiyle daha iyi geçiniyor. Eskiden kabul etmediğimiz şeylere başka bir gözle bakabiliyorsunuz" diyor. Yoganın erkekler arasında da hızla yayıldığını söyleyen iki ortağa göre, önceleri yogayı kadın işi olarak görseler de yaptıktan sonra yararını görünce devam ediyorlarmış. Son seanslarda kadın ve erkek sayısının eşit olduğunu söylüyorlar.

Uma Yoga'dan farklı öğretiler

Tai Chi Chu'an
Geçmişi 5000 yıl gerilere dayanan bir Çin egzersiz sistemi. Diğer adı Çin Yogası. Meditasyon, savunma sanatı ve sağlık kaynağı özelliklerini içeriyor. Bir cins akupunktur etkisi yaparak bedeni rahatlatıyor.

Relaksoloji
Stresin kontrol altına alınması, beden Ğ duygu Ğ ruh dengesinin kurulması, insanın çevresiyle barışık olmasına dayalı bir öğreti.

Kaizen Aikijitsu
Birçok savunma sanatının bir araya geldiği, doğruluk ve iyilik üzerine kurulu, fiziksel, ruhsal ve ahlaksal gelişime yönelik bir öğreti.

Meditasyon
Zihindeki binlerce düşünce ile kendi varlığını unutan insan için meditasyon, bir yenilenme durumu. İnsanın kendini yaşama yeniden hazırlamasını sağlayan meditasyon, aktif zihnin yatışmasına, düşüncelerin barışçı, sakin ve odaklanmış olmasına yardımcı oluyor.

Refleksoloji
Binlerce yıllık geçmişi olan Çin öğretilerine göre bedenin bütünü, enerji kanallarıyla ayaktaki refleks bölgelerine kontrollü basınç uygulama tekniğinden oluşuyor.

Feldenkrais metodu
Bu metod, insanların ortak dileği olan doğal davranmayı sağlıyor. Sinir sistemi ve bilince seslenerek kalıplaşmış, alışkanlıklardan uzaklaşmaya, insanın kendi doğasına uygun yaşamasına yardımcı oluyor.

Çampisaj
Üst beden, sırt, omuz, boyun, saç derisi, saçlar ve yüze aromatik özyağlarla uygulanan, özel tekniğiyle kasları rahatlatarak kan dolaşımını hızlandıran bir masaj biçimi.

Tel: 0 212 264 51 45, www.umayoga.com.

Dilek SANCILI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır