kapat
27.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uyum paketi jet hızıyla yasalaştı

Hükümet, AB'ye uyum çerçevesinde kısa vadeli öncelikleri yerine getirmek üzere hazırladığı uyum paketi TBMM'de jet hızıyla benimsendi. 9 ayrı yasada değişiklik öngören tasarıda dernek kurma özgürlüğünü genişletiliyor ve siyasi parti kapatmada odak olma kriterinin Siyasi Partiler Kanunu'na yansımasını düzenliyor. Yasayla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

SİYASİ PARTİLER KANUNU:
Anayasa Mahkemesi'nin, devlet yardımı alan siyasi partiler için kapatma yerine kapatma davasına konu olan fiillerin ağırlığına göre Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. "Odak" tanımında SPK ve Anayasa'nın 69. maddesinde yapılan değişiklik ile uyum sağlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının siyasi partilerin faaliyetlerinin izlenmesi amacıyla istediği bilgi ve belgelerin bildirilen süre içinde verilmemesi halinde Yargıtay Başsavcılığınca yapılacak yazılı tebliğe ilişkin işlemler ve sonuçları hakkında düzenleme yapılıyor.

AİHM KARARLARI:
İşkence ya da zalimane, gayri insani veya haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce verilen kararlar sonucunda devletçe ödenen tazminatlardan dolayı kurum tarafından yapılan ödemeler sorumlu personele rücu edilecek.

MÜLKİ İDARE:
Kaymakamlığa mülki idare hizmetleri sınıfından olanlar vekalet edebilecek. Jandarma komutanları vekalet edemeyecek.

BASIN KANUNU:
Basın Kanunu'ndaki suçların işlenmesi halinde tedbir yoluyla soruşturma safhasında Cumhuriyet savcılığının talebi üzerine sulh ceza hakimince, kovuşturma safhasında ise görevli mahkemece her türlü basılmış eserin toplanmasına karar verilebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise cumhuriyet savcılığının yazılı kararıyla toplatılabilecek.

DERNEKLER KANUNU:
18 yaşını biteren herkes önceden izin almaksızın dernek kurabilecek.

TOPLANTI, GÖSTERİ, YÜRÜYÜŞ:
Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile ilgili yaş sınırı 21'den 18'e indiriliyor. Bu hakkı sınırlayıcı nitelikte olan hükümler, diplomatik dokunulmazlığı bulunan kişilerin gösteri düzenleme kurulunda bulunmaması şartıyla kaldırılıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır