kapat
24.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Cep telefonun fendi bilgisayarı yendi

700 bin kişinin gezmesi beklenen Cebit Fuarı'nda fotoğraf çeken ve e-mail yollayan cep telefonları bilgisayarları gölgede bıraktı. Dünyanın en büyük elektronik fuarı Cebit 2002, eski ihtişamlı günlerini arasa da, şirketlerin sergilediği iletişim teknolojileri, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Diğer fuarların aksine bilgisayar şirketlerinin sergiledikleri ürünler ise bu kez gölgede kaldı. Geçtiğimiz yıllarda yakın zamanda kullanılmayacak konsept ürünler tanıtılırken, Cebit 2002'de şirketler, çoğu yıl içerisinde piyasaya sunulacak ürünlerini sergiledi. Özellikle mobil iletişim alanında pazara hemen sunulmaya hazır ürünler karşımıza çıktı. Şirketler 3. Nesil telefonları geçtiğimiz yıllardaki gibi yüksek sesle sunmadılar. Sadece "biz hazırız ama operatörlerin de 3. nesil teknolojilere yatırım yapması gerek" diye yorum yaptılar.

Değişik zevk ve ihtiyaca yönelik yeni cep telefonlarının en fazla ilgi çeken özellikleri kullanım kolaylığıydı. Bunun nedeni belki de satışlardaki düşüşlerin şirketlere önemli dersler vermesiydi.

Türkiye'den Cebit 2002'ye 28 şirket katılırken, Almanya'daki küçük ölçekli bilgisayar üreticilerinin fuara ilgi göstermemesi gözlerden kaçmadı. Mobil telefonların gölgesinde kalan bilgisayar teknolojisinde ise daha az yer kaplayan ince laptoplar ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Virüs, elektronik posta hırsızlığı ve terörizmin gündemini oluşturduğu 2001 yılından ilham alan şirketler, güvenlik yazılımı ve araçları konusunda yeni çözümleri ziyaretçilerle buluşturmayı ihmal etmedi. Günümüzde artık güvenlik için sadece göz veya parmak izinin yetmediğini anlayan şirketler, kişilerin yüzü ve sesini tanıyan yeni teknolojileri tüketicilerin beğenisine sundu. Şimdi sıra bu ürünlerin piyasaya sunulmasında...

Robot köpek Aibo İngilizce anlıyor
Fuarda üstün teknoloji ürünü pekçok oyuncak da vardı. Onlardan biri de yapay zeka teknolojileriyle üretilen robot köpek Aibo oldu. Ses ve ışık uyarılarına göre hareket eden ve aldığı komutları (şimdilik Japonca ve İngilizce komutlara cevap veriyor) yeterince sevgi gösteriliyorsa uygulayan Aibo, fuarı ziyaret eden gençlerin gözdesiydi.

İşadamlarına özel 1.1 kg'lik laptop
Dizüstü bilgisayar kullananlar sırtüstü yattıklarında ağırlığın nelere sebep olduğunu çok iyi bilir. Toshiba'nın daha önce tanıttığı ve ilk kez ziyaretçilerle Cebit 2002'de son kullanıcılarla buluşan Portege marka laptop, 1.1 kg ağırlığı ve süper ince görüntüsü ile şaşkınlık yaratıyor. Bu kadar hafif olmasına aldanıp performansından çok şey kaybettiğini sanmayın. 9.3 saat pil ömrü 20GB sabit disk özellikleri ile diğer dizüstüleri aratmıyor.

Mesaj yollayan akıllı kalem
Sony Ericsson T68i cep telefonları, uyumlu çalıştığı Bluetooth Chatpen CHA-30 son model akıllı kalemlerle özel bir kağıt üzerine yazılan cümleleri kısa mesaj olarak gönderebiliyor.

Resim Çeken cep-tel
Panasonic GPRS GD51 high speed cep telefonlarına entegre edilmiş dijital kamera ile resim çekiyor. Bu iki üründe de kamera ayrı değil. Telefona sahip olan kişi aynı zamanda bir dijital kamera sahibi.

Nokia, resimli e-mail yolluyor
Cep telefonları artık yeni yaşam tarzını destekleyen araçlara dönüşüyor. Nokia 7210, 4096 rengi destekleyen renkli ekranı ve Multimedya Mesaj Servisi (MMS) ile birlikte zengin bir iletişim içeriğini kullanıcılarına sunuyor. MMS uyumlu Nokia 7210 diğer telefonlardan farklı olarak kullanıcılara metinli mesajın içine grafik ve resimli içerik ekleme olanağı sunuyor. Nokia 7210 kullanıcısı resim ekleyerek multimedya servis sistemine uyumlu diğer bir telefona ya da alıcının e-posta adresine mesaj gönderebiliyor. Telefonu MMS uyumlu olmayan alıcı ise kendisine gelen şifre yoluyla verilen internet adresinden mesajını okuyabiliyor.

Timur SIRT



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır