Üniformalı bunalım bilançosu
TSK'DA 10 yılda 1.248 personel intihar girişiminde bulundu. 815'i öldü, 429'u yaralı olarak kurtarıldı. 94 asker, ruh sağlığı bozuk diye emekli edildi "Göreviyle bağlantısız" olarak 39 asker öldürme, 58 asker yaralama olayına karıştı.
Jandarma teşkilatında son 5 yılda 602 intihar vakası oldu. 295 jandarma öldü, 303'ü yaralı olarak kurtarıldı. 29 jandarma öldürme, 20 jandarma yaralama olayına karıştı.
Emniyet'te son 5 yılda 169 intihar girişimi oldu. 188 polis "ruh sağlığı" bozuk olduğu gerekçesiyle emekliye sevk edildi.
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Meclis'te bir soru önergesi üzerine, güvenlik personelinin intihar, suç ve ruh sağlığı bilançosunu açıkladılar.
AKP'li Sadık Yakut'un Türk Silahlı Kuvvetler'deki duruma ilişkin sorusuna Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu'nun verdiği yanıta göre, 1990-2000 yılları arasında TSK genelinde toplam bin 248 intihar ve intihara teşebbüs olayı meydana geldi. 815 ordu mensubu yaşamını yitirdi, 429'u ise yaralı olarak kurtarıldı.
Çakmakoğlu, "göreviyle ilgisi olmaksızın, adam öldürme ve yaralama" olaylarına karışan TSK personelinin dökümünü de açıkladı. Son 5 yılda 39 askeri personel adam öldürme, 58 personel de yaralama olayına karıştı. Aynı süre içinde, "ruh ve sinir hastalığı" nedeniyle 94 askeri personel ise emekli edilerek kurum ile ilişiği kesildi. "TSK'nın öncelikli görevi, Mehmetçiğin en sağlıklı biçimde ailelerine dönmesini temindir" diyen Çakmakoğlu, bu amaçla psikolojik problemi olan personeli belirlemek üzere Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezleri oluşturulduğunu belirtti.
TSK'DA SEFERBERLİK
Çakmakoğlu, Yakut'un sorusu üzerine, Olağanüstü Hal Bölgesi'nde görev yapan personelde "görev sendromu" oluşmadığını, bu bölgedeki olay sayısının diğer bölgelerdeki birliklere göre "daha az" olduğunu belirtti. Çakmakoğlu, 1998'de başlatılan "Kazaları Önleme Seferberliği" ile komutanların konu üzerinde hasassiyetle durmaları sonucu intihar olaylarında azalma olduğunu da vurguladı. Çakmakoğlu, "TSK'daki intihar olayları, dünya ordularındaki olaylarla mukayese edildiğinde olay sayısının çok düşük olduğu görülmektedir" dedi.
Yakut'un, Emniyet ve Jandarma teşkilatlarında yaşanan intihar ve suç olaylarına ilişkin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Yücelen ise, son 5 yılda 169 emniyet personelinin intihar ettiğini, psikolojik rahatsızlığı nedeniyle 188 personelin de "adi malül" olarak emekliye sevk edildiğini bildirdi. Yücelen'in verdiği bilgiye göre, aynı dönemde Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatında ise 602 intihar ve intihara teşebbüs olayı meydana geldi. Bu olaylarda 295 personel yaşamını yitirirken, 303 personel de yaralandı. Bu süreçte 29 personel kasten adam öldürme olayına karışırken, 2001 yılında 20 personel de kasten yaralama olayına karıştı.
Ayrıca, 1999 ve 2000 yıllarında 20 bin polis okulu öğrencisine uygulanan "Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri" testi sonucu ise, 4 öğrencinin "psikopatoloji" nedeniyle okulları ile ilişiği kesildi.
Emniyet müdürlerine, personelin sorunları ile birim amirlerinin bizzat ilgilenmesi için talimat verildiğini, personele "Stres ve Başetme Yolları" adlı bir kitapçık dağıtıldığını anlatan Yücelen, meslekten atılma kaygısıyla doktora gitmekten kaçınan emniyet personeli için de "telefon ile danışma hattı" kurulduğunu bildirdi.
ANLIK MUAYENELER
İntiharları önlemek amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nca 2001'de 30 psikolojik danışma merkezi açıldığını ve 2000'e oranla olayların yüzde 51 azaldığını açıklayan Yücelen, bu merkezlerde özellikle erlere test yapıldığını, sorunu görülenlerin tedavi edilip 3'er aylık periyotlarla izlendiğini anlattı. Yücelen, özel harekat, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koruma personelinin de belli aralıklar ile "Anlık ruhsal durum muayenesi"nden geçirildiğini bildirdi.
Şebnem HOŞGÖR
|