
Kılınç Paşa'nın sözleri rahatsızlık yaratmadı
TSK'dan bir general, Tuncer Kılınç Paşa'nın açıklamalarının karargahta rahatsızlık yaratmadığını söyledi Ve ekledi: Ancak ifade ettiği düşünce TSK'nın "henüz" görüşü değil tespitidir. Erken ifade edilmiş tespit
MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın "Türkiye, AB'ye karşı Rusya ve İran'la yeni arayışa yönelmeli" şeklindeki açıklaması geçen hafta Türkiye gündemine damgasını vurdu. SABAH'a konuşan general düzeyinde bir askeri yetkili ise, "Tuncer Paşa'nın dile getirdiği düşünce TSK'nın, 'henüz', görüşü değil, tespitidir" dedi.
Orgeneral Kılınç, Harp Akademileri'nde düzenlenen "Türkiye'nin etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur?" konulu sempozyumun ilk gününde yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye'nin çıkarlarına menfi baktığını, Türkiye'nin ABD'yi de dikkate alarak İran ve Rusya ile yeni arayışlara yönelmesi gerektiğini söyledi. Sempozyumun 2. gününde ise Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Reşat Turgut'un "ikili bazda İran ile bölgesel alanda ise Ortadoğu ve Kafkaslar bütününde güven ve güvenlik önlemlerinin artırılması çalışmalarının karargah düzeyinde sürdüğünü" ifade etti.
UNUTULAN GERÇEK
Bu konuşmalar geniş yankı bulurken, bir askeri yetkili, SABAH'a Orgeneral Kılınç'ın konuşmasının Genelkurmay'da ve TSK'da rahatsızlık yaratmadığını belirtti ve "Rahatsızlık yaratmadı, yaratmaz da. Tuncer Paşa'nın dile getirdiği düşünce TSK'nın, 'henüz', görüşü değil, tespitidir" dedi. Aynı yetkili "henüz" ifadesine ise şöyle açıklık getirdi:
"Asker, Avrupa Birliği'ne karşı değil. Ancak, tespitimiz, Avrupa, Türkiye'nin doğu ve batı arasında bir köprü olmasını geçmişte istemedi, şimdi de istemiyor, gelecekte de istemeyecek. Bunu dayanaklara, incelemelere, araştırmalara dayanarak söylüyorum. Siyasilerin unuttuğu bir gerçek var. Türkiye Avrupalıdır. Ama kendini Avrupa'ya kabul ettirmek zorunda değildir."
AVRUPA'DAN ENGEL
Kılınç'ın, yeni arayışlara yönelik sözlerini "erken ifade edilmiş bir tespit" diye niteleyen yetkili "Dünyada dengeler değişiyor. Türkiye, kendini Avrupa'ya kabul ettirme çabasında. Ama, kendimizi, Avrupa'ya kabul ettirmek zorunda değiliz. Türkiye, zaten Avrupalı, kökeninde Avrupalı, tarihi Avrupalı" şeklinde konuştu.
Avrupa'nın, Türkiye'ye halen doğu ve batı arasındaki köprü görevini sürdürmesini engelleyici ve adeta zedeleyici birtakım politikalar uyguladığını ifade eden general, "Bu gerçeği görmezden gelmek, 1 artı 1'in 2 olduğunu kabul etmemek gibi bir şey. Bunun örnekleri mi? Avrupa, hangi platformda gerçekten Türkiye'nin haklı Kıbrıs politikasını destekledi, destek verdi? Hiçbir platformda. Bir de buna karşılık Karabağ sorununda Ermenistan'a destek verdi. Ermenistan hangi şartlarda oluştu, kuruldu... Soykırım iddialarını parlamentolarında gündeme getiriyorlar. Bu örnekleri çoğaltmak o kadar mümkün ki" dedi.
İran'la ilişkiler nasıl gelişir?
General, İran'ın füzeleri açısından Türkiye için büyük bir tehdit olduğunu belirterek, "İran'a biyolojik, kimyasal silahları veren ülkeler arasında Rusya da var. İran halen Rusya ile nükleer santral inşaatına devam ediyor. O zaman ne yapacağız, Rusya ile ilişkilerimizi geliştireceğiz. Türkiye için büyük önem taşıyan Orta Asya ülkeleri halen Rusya'nın etkisinde. Türkiye, ekonomisiyle kendi halkını memnun edemezken, Orta Asya halklarına nasıl destek sağlayabilir? İşte bu durumda yine Rusya desteği çıkar karşımıza."
ABD'YLE İLİŞKİLER
Askeri yetkili, İran'ın Türkiye'nin toprak bütünlüğüne karşı terör örgütlerine verdiği desteğin bilindiğini, ancak bunun önlenmesi için güven artırıcı çalışmalara gidildiğini söyledi. Ancak, İran'ın elindeki silah sistemlerinin Ortadoğu açısından daha büyük bir tehdit olduğunu ifade eden yetkili "İran dahil diğer komşu ülkelerin füze ve silah atma ve programlarının durdurulması ve anlaşmalara uyulması yönünde ABD'nin girişimlerine destek verilmeli" diye konuştu.
Hale GÖNÜLTAŞ
|