POAŞ'tan 100 bin kişiye yakın yatırımcının hisse almak üzere ön talepte bulunması satış hedeflerini büyüttü. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, ilk çeyrekte 400-450 milyon dolarlık POAŞ özelleştirmesi gerçekleştireceklerine inandığını belirterek, "Yurtdışından da yüksek talep gelmesi halinde, kamunun elindeki hissenin tümü satılabilir" dedi. Bu da yüzde 15'lik hissenin satışı için yola çıkılan POAŞ'ta ÖİB'nin elindeki yüzde 42.3'lük hissenin tamamının özelleştirilmesinin planlandığı anlamına geliyor.
Karakoyunlu, "Denizcilik sektöründe özelleştirme stratejileri" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, POAŞ'ın ikincil halka arzına gelen yoğun talebe dikkat çekti. Karakoyunlu, ön talep döneminin bittiğini ve yüzde 90'a yakın kısmı küçük tasarrufçulardan olmak üzere yaklaşık 100 bin kişinin POAŞ hisse senedi almak üzere kurumlara müracaat ettiğini anımsatarak, "Bu 500-600 trilyon liraya yakın rakam ifade etmekte. Talebin tamamı karşılanacak. Yüzde 34'e eşdeğer oluyor bu. Şu ana kadar yazılımdan çıkan sonuç bu" diye konuştu.
Dolayısıyla 400 milyon dolarlık bir ön talebin söz konusu olduğuna işaret eden Karakoyunlu, bunun tamamen iç tasarruflar olduğuna dikkat çekti. Bakan Karakoyunlu'ya göre, söz konusu talep ülke ekonomisindeki düzelmenin de bir işaretini oluşturuyor.
Ön taleplerin genelde yüzde 80-85'inin mutlaka alımla sonuçlandığını da anlatan Karakoyunlu, buna göre 400 milyon dolarlık talebin 350-360 milyon dolarlık kısmının alımla sonuçlanmasını bekliyor. İkinci adım olarak önceki gün başlatılan road-show'ları gösteren Karakoyunlu,"Oradan da geri kalan kısımda önemli başarı elde edeceğimize inanıyorum ve ilk çeyrek içinde 400-450 milyon dolarlık POAŞ özelleştirmesi gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.
Karakoyunlu, TÜPRAŞ'da da POAŞ'taki başarıyı elde edeceklerine inandıklarını sözlerine ekledi. Özelleştirme İdaresi'nin Zirai Donatım, Gemi Sanayi, Et Balık, Tümosan ve Taksan'ı kapatma kararı aldığını da belirten Karakoyunlu, böylelikle sadece 2002 yılında 97 milyon dolar civarında bir tasarrufları olacağını sözlerine ekledi.