kapat
07.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Erbakan'a sahtecilik cezası

Mahkeme bugünkü kurla 6 trilyon liralık 1997 Hazine yardımını 139 adet sahte belgeyle aldığı gerekçesi ile Erbakan'ı 2 yıl 4 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. 2003'te siyasete dönmeyi planlayan Erbakan, cezasının Yargıtay'ca onanması durumunda milletvekili seçilemeyecek ve parti üyesi olamayacak
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi "Kayıp Trilyon" davasında kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a 139 adet belgede sahtecilik yaptığı gerekçesiyle yüz kızartıcı suçlar arasında sayılan "özel evrakta sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay ağır hapis cezası verdi. Mahkemenin 50 sanığa 1 yıl, 19 sanığa 1 yıl 2 ay hapis cezası verdiği karar, Şubat 2003'te siyasete dönmeyi bekleyen Erbakan'ın siyasi hayatının bitmesi anlamına geliyor. 79 eski RP'linin, 1997 yılı Hazine yardımını 71 il teşkilatına makbuz karşılığı dağıtılmış gibi göstererek, "kamu kurumunu dolandırdıkları ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı davrandıkları" gerekçesiyle yargılandıkları dava dün sonuçlandı. Kararda, kapatılan RP'yi tek imzayla temsile yetkili Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak'ın, Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davasının sürdüğü sırada partilerinin kapatılacağı endişesiyle 10 milyon Alman markı (bugünkü kurla yaklaşık 7 trilyon 175 milyar lira) tutarındaki Hazine yardımını Ziraat Bankası Merkez Şubesi'nden çektiği ve Yapı Kredi Bankası'nın Balgat Şubesi'ne yatırdığı belirtildi. Daha sonra, Yapı Kredi Bankası Balgat Şubesi'ndeki hesaptan 4 Haziran 1997 tarihinde 2 milyon 500 bin, 5 Haziran 1997'de 5 milyon 500 bin, 6 Haziran 1997'de 500 bin ve 9 Haziran 1997'de 1.5 milyon mark olmak üzere toplam 10 milyon markın çekildiği ifade edilen kararda, paraların Ulucak tarafından alındığı kaydedildi.

HAYALİ FATURA DÜZENLENDİ
1997'de 869 milyar 300 milyon TL'nin il teşkilatlarına verilmediği halde, sahte olarak düzenlenen "RP Gelir Makbuzu" karşılığında il başkanları ve muhasiplere imzalattırılmak suretiyle verilmiş gibi gösterildiği belirtilen kararda şu tespitler yapıldı:

* Ulucak tarafından çekilen 10 milyon markın Türk Lirası'na çevrildiğine ilişkin herhangi bir belgeye rastlanmadığı gibi, yine Ulucak tarafından parti hesabında kayıtlı olan 943 bin 390 doların bankadan çekildikten sonra genel merkez defter ve kayıtlarına geçmemiş, Türk Lirası'na çevrildiğine ve parti hesaplarında kullanıldığına ilişkin herhangi bir belgeye rastlanmamıştır.

* RP Genel Merkezi tarafından yapılan harcamalarla ilgili ibraz edilen faturaların hayali şirketlerce düzenlendiği anlaşılmıştır.

* RP'nin Yapı Kredi Bankası'nda tutulan milyonlarca mark ve dolar hesabından aylarca bekleyen ve tahakkuk ettirilen faizi genel merkez defter ve kayıtlarına geçirilmemiştir.

* RP Genel Merkezi'nde düzenlenen gelir makbuzlarındaki 12 il başkanı ve muhasibinin imzaları kendilerine ait değildir.

* Her il başkanı ve muhasibine 100 milyar liraya varan paraların PTT veya banka havalesi yerine elden verildiği yönündeki savunma mantıken ve hukuken mümkün değildir.

* İllerin defter ve kayıtlarında verilmiş gibi gösterilen bu paralar gelir dahi gösterilmemiş, bazı illerdeki belgelerin sahte olduğu ve bu sahte belgeleri düzenleyenler hakkında kamu davalarının açıldığı anlaşılmıştır. Erbakan'ın kapatılan RP'nin Genel Başkanı sıfatı ile parti tüzüğü gereği bilgi ve denetimi dışında böylesine büyük bir meblağın illere dağıtılmasının mümkün olmadığı belirtilerek Erbakan'ın eyleminin TCK'nın 345. maddesinde düzenlenen ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis öngören "özel evrakta sahtecilik" suçunu oluşturduğu kaydedildi.

İNDİRİM UYGULANMADI
Mahkeme, suç işleme kastının yoğunluğu ve suçun işleniş şeklini gözeterek Erbakan'a 2 yıl ağır hapis cezası verdi. Ancak Erbakan'ın 139 adet sahte belge düzenlemesi nedeniyle cezası TCK'nın 80. maddesine göre 6'da 1 oranında artırılarak 2 yıl 4 aya yükseltildi. Mahkeme Erbakan'a TCK'nın 59. maddesinde düzenlenen "mahkemedeki iyi hali"nden dolayı yapılan indirimi ise uygulamadı.

Mahkeme 10 milyon markı bankadan çeken ve halen milletvekili olan Rıza Ulucak ile Özkan Öksüz hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmak üzere müzekkere yazılmasını kararlaştırdı. Mahkeme milletvekilliği devam eden Mehmet Zeki Çelik ile Ali Güner'in dokunulmazlıklarının kaldırılması için gerekli girişimlerde bulunulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.

Sanıklardan kapatılan RP Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal ile Genel Muhasip Abdurrahim Bezci, Niğde İl Başkanı Rıfat Özkan ve Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır'ın "delil yetersizliğinden" beraatlerine karar veren mahkeme 19 sanığa yine "özel evrakta sahtecilik suçundan" 1 yıl 2 ay, 50 sanığa 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme Şırnak İl Başkanı Abdulmuttalip Tata ve Hakkari İl Başkanı Ahmet Özdemir'e verdiği 10'ar aylık hapis cezasını ise "itiraflarıyla mahkemeye yardım ettikleri için" cezalarını para cezasına çevirerek erteledi.

11 AY 5 GÜN HAPİS YATACAK
Erbakan, aldığı cezanın Yargıtay'ca onanması durumunda İnfaz Yasası'na göre 11 ay 5 gün cezaevinde yatacak. Anayasa Mahkemesi, RP'nin kapatılmasına karar verirken Erbakan'a da "eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu için" 5 yıl siyaset yasağı getirmişti. Erbakan'ın siyaset yasağı 2003 yılı Şubat'ında doluyordu. Ancak Erbakan'ın "yüz kızartıcı suçlar" arasında sayılan "sahtecilik" suçundan aldığı cezanın Yargıtay'ca onanarak kesinleşmesi durumunda siyaset hayatı bitecek, milletvekili seçilemeyecek, siyasi parti veya derneğe üye olamayacak.

YÜZ KIZARTICI SUÇ
Anayasa'nın 76. maddesine göre, "zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olanlar" affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemiyorlar. Anayasa'nın bu hükmü doğrultusunda Milletvekili Seçim Kanunu ve SPY'de de aynı doğrultuda düzenleme bulunuyor. Erbakan'ın siyasete dönmesi için tek umudu cezası dolduktan 3 yıl sonra açabileceği "memnu hakların iadesi" davasına kalacak. Bu davayı açması içinse cezaevine girdiği tarihten sonra 2 yıl 4 ayın dolduğu tarihin üzerinden 3 yıl geçmesi gerekecek. Bu sürenin geçmesinden sonra Erbakan "memnu hakların iadesi" davası açarak "pişman" olduğunu ispatlaması gerekecek. Necmettin Erbakan'ın avukatları ise temyize başvuracaklarını açıkladılar.

KARAR SP'DE ŞOK YARATTI
Bir yıl sonra Necmettin Erbakan'ı partinin başına getirmeyi hedefleyen SP'lilerin hayalleri sona erdi. RP'nin kapatılmasından dolayı Anayasa Mahkemesi'nin Erbakan'a getirdiği 5 yıllık siyasi yasağı 22 Şubat 2003'te kalkacak. Bütün programını buna göre yapan SP, Erbakan'ın genel başkan olacağı tarihi bile belirledi. 22 Şubat 2003'ün Cumartesi'ye geldiğini gören SP'liler bir gün sonra 23 Şubat 2003'te kongre yapma kararı aldı. Ancak 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı Yargıtay'da da onaylanırsa Erbakan'ın siyasi hayatı bitecek ve SP'lilerin bütün umutları tükenecek.

Mahkeme kararının siyasi olduğunu ileri süren SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Yargıtay'ın kararı bozacağını umduklarını belirtti. Kararı temyiz edeceklerini belirten Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan ise "Bu kararın bozulmasını bekliyoruz. Olmazsa AİHM'e başvururuz" diye konuştu.

Davada beraat eden Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal ise kararı sessiz karşılamayı ve yorum yapmamayı tercih ettiler. Kazan'ın ise temyiz için Yargıtay'a yapılacak başvuru konusunda hazırlık yapacağı bildirildi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, karar hakkında yorum yapmazken, "İnsani yönüyle böyle bir şeyden üzüntü duyarız, bu noktaya geldiği için. RP bölündükten sonra 2 parti ortaya çıktı. İki partinin de milletin öngördüğü ölçüde bu karardan etkilenmesi beklenebilir" dedi.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan "Netleşsin, noktalandıktan sonra değerlendirme yaparız" diye konuştu.

Hüseyin ÖZALP- Fehmi ÖZTEKİN- Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır