kapat
07.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Deppler umut dağıttı: Türkiye köşeyi döndü

IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü'ne göre, Türk hisselerinin uluslararası piyasalarda değeri artıyor. Bu da Türkiye'ye olan güveni gösteriyor
IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler, Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Türkiye'nin mevcut ekonomik şartlar altında artık köşeyi döndüğünü belirten Deppler, hükümetin 'Yeni bir kriz beklemiyoruz' görüşünü de desteklediğini vurguladı. NTV Washignton temsilcisi Ümit Enginsoy'un sorularını cevaplayan Deppler, gerek enflasyonda gerekse faiz oranlarındaki gelişmelerin çok olumlu olduğunu söyledi. Deppler, şu noktalara dikkat çekti:

2002'DE BÜYÜME %
* Türkiye ekonomisi geçen yıl çok kötü bir deprem felaketi geçirdi. Ancak şu anda temeller oldukça sağlam yapılıyor. Kurlara, faizlere, mali hesaplara ve özellikle bankacılık sektörüne baktığımızda önemli bir gelişme yaşandı. Elbette yapılanmanın yeni bir çatıya ihtiyacı var. Önümüzde de pek çok zorluk var ama Türkiye şu anda çok farklı bir konumda.

* Önümüzdeki yıl yüzde 5 büyüme yakalanır. Enflasyon yüzde 30'lara, hatta yüzde 20'lere düşer. Rezerv durumu ve güven arttıkça çok daha iyi gelişmeler olacak. Ekonomik açıdan program çok sağlam gidiyor. Türkiye ekonomisinde çok olumlu gelişmeler yaşanacak. Bu şartlar altında Türkiye artık köşeyi döndü.

YAPILACAK ŞEYLER VAR
* Şu anda piyasanın güveni çok güçlü. Döviz kurları bunu gösteriyor. Türkiye''in hisseleri uluslararası piyasalarda yeniden değer kazanmaya başladı. Bu da güveni gösteriyor. Zaten bizim de amacımız buydu. Tam anlamıyla doğru yoldayız. Tabii ki yapılacak çok şey var. KİT'lerde, kamu sektöründe ve vergi sisteminde iyileşme henüz tam olarak sağlanamadı. Türkiye yüksek büyüme oranlarını henüz yakalayamadı.

'Yüzde 35'lik enflasyon tutar'
* Bir yıl önce insanlar Türkiye'nin içinde bulunduğu sistemin ne kadar kırılgan olduğunun farkında değildi. Dalgalı kura geçmek bize şoklarla başetme yolunu açtı. Hükümetin geçen yılki gibi bir krizin olmayacağına dair sözlerine inancım tam.

* Şubat enflasyonunun düşük çıkması enflasyon hedeflerinin tutturulması konusunda net bir gelişmenin sinyallerini veriyor. Önümüzdeki günlerde yine iyi haberler alınacaktır. Yılsonunda yüzde 35'lik enflasyon ve yüzde 2 büyüme yakalanabilir. Enflasyon hedeflemesi konusunda hükümetle çalışmalarımız sürüyor, yazın uygulamaya geçilecek.

* Türkiye yüksek enflasyonla daha iyiye gider gibi bir söylem olamaz. 1970'lerde Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 6 idi. 1980'lerde bu oran yüzde 5'e düştü. 1990'larda ise büyüme oranı yüzde 4 oldu. Peki enflasyona ne oldu. Yüzde 20'lerden 40'lara sonra da 70'lere çıktı.

Büyüme düşük faizle olur
* Şunu açıklığa kavuşturalım. Uluslararası çevreler şu anda çok fazla bir yardımda bulunamıyor. Büyümenin olmamasında bunun da payı olabilir. Ancak Türkiye'de büyümenin gerçekleşmemesinin asıl sebebi yüksek faiz oranları. Bu faiz oranları ile büyümeye geçmek çok zor. Güven sağlandığında yatırımlar da artacaktır. Faiz oranları düşmeye başladı. İhracatın düşüşü küresel sorunlardan kaynaklanıyor.

* Şu anda piyasalar mali durumun sürdürülebilir olduğuna inanıyor. İnsanlar döviz kurunun kontrol altında olduğunu düşünerek bir güven duyuyorlar. Enflasyon yavaş yavaş düşüyor. Bankacılık sektöründe çok iyi bir denetim sağlandı ve sektör iyileşti. Kamu bankaları çok iyi bir durumda. Bunlar dikkat çeken başarılar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır