kapat
07.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Helikopter, askeri almadan kaçmış

İşte ABD'nin Afganistan'da en ağır darbeyi aldığı operasyon... 8 askerin öldüğü harekatta, El Kaide füze ile helikopteri vurdu. Pilot apar topar kaçınca bir asker El Kaide'nin eline düştü
Geçen Pazartesi günü... Saat 05:30... 2 adet MH-47 Chinook tipi helikopter, Doğu Afganistan'daki dağlık Gardez kentine yaklaştı. Operasyon bölgesi belirlendi ve iniş gerçekleşti. Zifiri karanlıkta arkadaki helikopterin kapıları açıldı ve içerideki askerler teker teker yere atlamaya başladı. Tam bu sırada, silah ve el bombası sesleri gelmeye başladı. El Kaide saldırıya geçmişti. İlk helikopter havalandı. Askerler apar topar ikinci helikoptere geri dönüyordu. Derken, bir füze helikopterin kuyruk bölümüne isabet etti. Pilot daha fazla bekleyemeden kalktı. Bölüğünü toplayan komutan sayıma başladı. Bir asker, 32 yaşındaki Neil Roberts eksikti. Bir iddiaya göre, helikopter Roberts'ı aynen Platoon filminin son sahnesindeki gibi almadan gitmişti. Bir diğerine göre de helikopter havalanırken, kapı girişindeki Roberts yere düşmüştü... Bölgede devriye gezen U2 casus uçağı, Roberts'ın başına gelenleri görüntüleyebildi. El Kaide militanları, Amerikan askerini yerde sürükleyerek kayalıkların yanına götürdü. Kendi aralarında yapılan kısa konuşma sonunda Roberts tek kurşunla öldürüldü.

5 BM ASKERİ DE DÜN ÖLDÜ
Vurulan helikopter 1.5 kilometre gidebildi. İlk helikopter üsse geri dönerken, merkeze de "acil durum" sinyali veriliyordu. El Kaide helikopterin bulunduğu yere doğru ilerlerken, AC-130'lar takviye güç olarak bölgeye geldi. Havanın aydınlandığı dakikalarda Amerika, 30'ar kişilik kurtarma ekibi bulunan 2 helikopteri bölgeye gönderdi. El Kaide sıkı bir şekilde direniyordu. Düşman ateşi yüzünden helikopterler iniş yapamıyordu. 45 dakikalık çatışma sonunda kuyruğuna el bombası isabet eden bir helikopter yere çakıldı. 6 asker daha öldü. 11'i yaralandı.

Diğer helikopter ise kurtarma ekibini yere indirir indirmez bölgeden uzaklaştı. Saat 21:00'de, operasyon tamamlanmıştı. Ateş hattındaki askerler Kabil'e getirildi. Geceyarısı da Gardez kentine girmeye çalışan piyade komandolarından biri de mayına basıp ölünce ABD, 24 saatte en büyük kaybı verdi: 8 ölü... Bu arada Afganistan'dan dün de ölüm haberi geldi. Kabil'de bulunan 2 füzeyi etkisiz hale getirmeye çalışırken meydana gelen patlamada 2 Alman ve 3 Danimarkalı asker öldü. Tedavi gören 7 yaralı askerin Almanya'ya gönderilmesi gündemde.

OPERASYONDA SON DURUM:
* 6 günlük çatışmalarda 600'e yakın El Kaide militanı öldürüldü. 1000 militan daha var.

* Dün 4 militan canlı olarak ele geçirildi. Bir grup terörist bir mağarada sıkıştırıldı.

* Operasyona katılan helikopterlerin hepsinde kurşun delikleri var. 4'ü çalışmaz halde.

* Bagram'dakİ 3 tabur Amerikalı asker de yardım için Gardez'e gönderildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır