kapat
04.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Kaymakama vals' dersi tartışma yarattı

Vals dersini ve smokini zorunlu hale getiren yeni kaymakamlık eğitimine farklı tepkiler geldi.
Aykırı Vali Yazıcıoğlu, 'Gülünç olmayalım' derken yeni uygulamaya en çok çağdaş kaymakam görmeyi özleyen kadın vekiller sevindi, İçişleri Bakanlığı'nın irticayla mücadele kapsamında yürürlüğe soktuğu 'yeni kaymakamlık eğitimi' tartışma yarattı. Yeni eğitim modelinde yer alan vals dersi, ulusal törenlerde smokin giyme ve halkı fötr şapkayla selamlama gibi zorunluluklara Başkent'ten farklı tepkiler geldi. Kadın vekiller bu yeni kararları sevinçle karşılarken, MHP'li TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, kaymakamlar gibi Cumhurbaşkanı Sezer'i de Cumhuriyet'in simgesi kıyafetleri giymeye davet etti. Sökmenoğlu, SABAH'ın dün manşetine taşıdığı "Kaymakamlara vals dersi" haberini değerlendirirken, "Kaymakamların bu simgeleri kullanması yerinde olur. Ama sadece kıyafetle zihniyetler değiştirilemez, kafaların da değiştirilmesi gerekiyor" dedi.

Bu değerlendirmenin ardından Sezer'e de bir çağrıda bulunan Sökmenoğlu, "Ama maalesef Cumhurbaşkanı iki yıldır Cumhuriyet Bayramı törenlerinde frak giymiyor. Oysa frak Cumhuriyet'in simgesiydi. Tepkiler üzerine geçen yıl Cumhuriyet gecesinde smokin giydi ama gündüz yapılan törenlerde frak giymedi. Sayın Cumhurbaşkanı da Atatürk'ün yaptığı gibi törenlerde frak giymelidir" diye konuştu.

ÖNCE HİZMET SONRA DANS
Uzun yıllar Ankara, Antalya ve Malatya gibi illerde valilik yapan DYP Ankara milletvekili Saffet Arıkan Bedük, uygulamaya destek verdi. Kaymakamların hizmet ve temsil gibi iki önemli görevi olduğunu belirten Bedük, "Kaymakamlarımız temsil görevi sırasında şık, zarif, örnek, çağdaş dünyanın görüntü güzelliğini kendi sosyal hayatlarında yaşayan kimseler olmalıdır. Ama toplumun ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel ihtiyaçlarını da çok iyi bilmeli, çözüm üretmelidir" dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili ve ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu ise farklı bir yaklaşımda bulunarak, "Dans en güzel, en zarif eğlence şeklidir. Bir kaymakamın danstan hoşlanmayacağını düşünmek bile istemem. Ama daha önce insan haklarını öğrenmeli, ondan sonra istediği kadar dans etmeli, istediği kıyafeti giymelidir" dedi.

DSP İzmir Milletekili Güler Aslan: Tavizsiz uygulanmalı
Haberİ okuyunca çok mutlu oldum. Çok çağdaş, yerinde bir karar. Bazı kimseler buna tepki gösterebilir. Ama taviz verilmeden uygulanmalıdır. Bazı kaymakamlar giyinmesini, oturup kalkmasını, yemesini bilmiyor, şarabı tanımıyor. İleride bu insanlar vali olacak. Böyle çağdaş bir eğitimden geçirilmeleri gerek.

DSP Adana Milletvekili Tayyibe Gülek: Çok hoş bir inisiyatif
Çok güzel bir inisiyatif bu. Cumhuriyet'in kaymakamları eğitimleriyle, davranışlarıyla, tercihleriyle, sosyal yaşamlarıyla topluma örnek olmalıdır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, toplumun sosyal hayatının canlanmasında, yenilenmede mülki amirler önemli roller üstlenmişler. Şimdi aynı heyecanı, o ruhu bugünlere yansıtmak çok yararlı olacaktır.

Levent Kırca'lık olmayalım
Tokat, Erzincan ve Aydın valiliği yapan "Aykırı Vali" Recep Yazıcıoğlu tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı: "Yıllar sonra bu uygulamaya dönülmesi ne yarar getirir bilemiyorum. Bana komik geliyor. Bu, halkla bütünleşme anlayışına terstir. Simokin artık müzeye kaldırılmıştır, Levent Kırca'lık olmayalım sonra..."

Hâlâ şekille uğraşıyoruz
Uzun valilik döneminden sonra İçişleri Bakanlığı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, uygulamaya karşı çıktı ve "Üzüldüğüm nokta, 2002 yılında hâlâ şekille uğraşıyor olmamızdır. Önemli olan dans, simokin değil kafaların içidir" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır