kapat
23.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
Limasollu
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB toptan kaldırdı

Meclis, AB'ye uyum kapsamında idamı "savaş suçu" ile sınırlandırmakta bile anlaşamazken, Avrupa Konseyi her koşulda idamı kaldıran protokolü kabul etti
Türkiye"savaş, yakın savaş ve terör suçları"nı kapsayan idam cezasının, AB'ye uyum çerçevesinde sadece "savaş" suçu ile sınırlandırılmasını tartışırken, Avrupa Konseyi sürpriz bir karar aldı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, idam cezasının savaş dahil "her koşulda" kaldırılmasını öngören bir protokolü kabul etti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ilave olarak hazırladığı 13 numaralı protokol, AB'ye üye ülkelerde idam cezasının tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Protokol, Bakanlar Komitesi'nin 3 Mayıs günü yapacağı toplantıda üye ülkelerin imzasına açılacak. Terör suçlarının idam cezası kapsamından çıkarılması konusunda büyük tartışmalar yaşayan Türkiye, AB'nin kapısını çalabilmek için savaş hali dışında da idamı kaldırmak zorunda kalacak.

Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre hazırlanan protokole taraf olacak ülkeler hiçbir şekilde çekince koyamayacaklar.

Sözkonusu protokol, AB üyeliğini "milli hedef" ilan eden hükümet ortakları arasında yeni tartışmalara yol açacak. ANAP ve DSP, AB'ye üyeliğin şartı olarak idamın sadece "savaş suçları" ile sınırlandırılmasını istiyor, Anayasa'nın "savaş, yakın savaş ve terör suçları dışında idam cezası verilemeyeceği" hükmünün, "bu suçlara idam cezası verilir" şeklinde yorumlanamayacağını savunuyor. Meclis'teki tablo ve özellikle MHP'nin karşı çıkması nedeniyle Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa ulaşılamayacağını gören ANAP ve DSP, TCK'da yapılacak düzenlemeyle terör suçları için idamın kaldırılması formülünü ortaya attı. Başbakan Bülent Ecevit de, bu formüle sıcak bakıyor ve MHP ile "anlaşamamakta anlaştıklarını", Meclis'te MHP'nin karşı çıkmasına rağmen muhalefetle işbirliği yaparak TCK değişikliğinin gerçekleşebileceğini söylüyor.

İdamın sınırlandırılmasında bile anlaşamayan Meclis, bayramdan sonra bu kez idamı toptan kaldırmak gibi daha ciddi bir sorunu tartışacak.

Zeynep TUĞRUL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır