kapat
13.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Bakkalları kurtaracağız'

Bakan Tanrıkulu, 400 metrekarelik bir marketin 20 bakkalın kapanmasına neden olduğunu, bu boyuttaki marketlerin 'istisnalar dışında' izne tabi tutulacağını söyledi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, yeni hazırlanan yasa taslağı kapsamında 400 metrekarenin üzerinde satış alanına sahip büyük mağazaların kurulmasının, bazı istisnalar dışında izne tabi tutulacağını söyledi. Tanrıkulu, bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakan Bülent Ecevit tarafından imzalanarak TBMM'ye gönderilen, "Tüketim maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışı ile İştigal Eden Büyük Mağazaların Kurulmasının İzne Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı" ile ilgili bilgi verdi.

Şu anda Türkiye'de satış alanı büyüklükleri 400 ile 5 bin metrekare arasında değişen 2 bin civarında büyük mağaza bulunduğunu belirten Tanrıkulu, büyük mağazalardaki gelişim sürecinin bundan sonra da aynı tarzda devam etmesi halinde, bu sayının 2005 yılında 5 bin seviyelerinde olacağının tahmin edildiğini söyledi. Tanrıkulu, hizmete giren 400 metrekare büyüklükte satış alanına sahip bir süpermarketin 15-20 bakkal veya esnafın, 5 bin metrekare büyüklükte satış alanına sahip büyük mağazanın ise 400 ile 450 bakkal veya esnafın kepenk kapatmasına neden olduğunu vurguladı.

İZNE TABİ OLACAK
Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'de büyük mağazaların kurulmasının, hazırladıkları taslak kapsamında bazı kaidelere bağlandığına dikkat çekerken, şunları söyledi:

* Tasarısıyla, 400 metrekarenin üzerinde satış alanına sahip büyük mağazaların kurulması -istisnalar dışında-izne tabi olacak.

* Eczaneler, semt pazarları, açık oto pazarları ile fabrika yanlarındaki fabrika satış mağazaları bu istisnalar kapsamında.

* Gerekli izni almayan büyük mağazalara, belediyelerce ruhsat verilmeyecek ve bu projeler teşvik kapsamına alınmayacak.

* 400 metrekare ile 2 bin 500 metrekare arasındaki büyüklükte satış alanına sahip büyük mağazaların kuruluş talepleri, Vali başkanlığında kurulacak mahalli kurullarda, 2 bin 500 metrekarenin üzerindeki projeler ise Bakanlık bünyesinde, Büyük Mağazalar İzin Kurulu'nca değerlendirilecek.

* Yeni taslak uyarınca, 5 bin metrekare satış alanına sahip büyük mağazaların kuruluşuna, mevcut sosyal ve ekonomik dokuyu zedelememeleri için, "yerleşim merkezleri dışında" kurulmaları kaydıyla izin verilecek.

* Büyük mağazaların müşterilerinin rahat alışveriş yapabilmelerini sağlamak için, yerleşim merkezlerindeki satış alanlarının yarısını, yerleşim merkezleri dışında ise neredeyse tamamına yakın bir alanı da otopark haline getirmeleri gerekecek.

* Büyük mağazalar, satmak üzere üretici ve aracılardan aldıkları ürün bedellerini, belirli kurallara göre ödeyecek.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır