kapat
08.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gizli plan bağımsız Kürt devleti kurmak

Güvenlik birimleri, önceki gün MED TV'de 18 yıldan sonra silah bırakma kararı aldığını açıklayan PKK'nın sinsi bir planı yürürlüğe koyduğu uyarısı yaptı
Terör örgütü PKK'nın taktik değiştirerek 18 yıl sonra silahlı mücadeleyi "şartlı" ve "geçici" olarak durdurma kararını tüm yönleriyle masaya yatıran güvenlik birimleri, bu oyunu, "Bağımsız Kürt Devleti kurma" ve "AB'nin terör örgütleri listesine girmekten kurtulma" planı olarak değerlendirdi ve "PKK'nın son kozunu oynadığı" yorumu yapıldı. Güvenlik birimleri tarafından hazırlanan değerlendirme raporuna göre, PKK isminin "Demokratik Cumhuriyet Partisi" veya "Kürdistan Özgürlükler Partisi" olarak değiştirilmesi yönündeki önerinin ele alınacağı PKK'nın 8. Kongresinde, ayrıca, Abdullah Öcalan dahil tüm PKK'lılara genel af çıkarılması için kampanya başlatılması kararı alınacak.

İSİM NEDEN DEĞİŞİYOR?
Raporda, PKK'nın isim değişikliği planının gerisindeki hedeflere ilişkin şu genel değerlendirme yapıldı: "Terör örgütünün isim değişikliğiyle, yakın zamanda açıklanacak olan AB ülkeleri terör örgütleri ek listesinde yeralacak olan PKK isminden kurtulmak, terör ile eş anlamlı hale gelen PKK isminden uzaklaşmak, Türkiye'de ve uluslararası alanda legal yan kuruluşları vasıtasıyla sürdürdüğü faaliyetlerin 'PKK ile ilişkili' olduğu gerekçesiyle önlenmesinin önüne geçmek, siyasal faaliyetleri daha rahat yürüterek elde edilecek kazanımlarla bir Kürt-Ulus Devleti yaratmak olduğu anlaşılmaktadır."

Raporda, Öcalan tarafından yazıldığı belirtilen "Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru" adlı kitaptaki bazı görüşler, PKK'nın yeni oyununun gerisindeki hedefleri ortaya koymak açısından örnek olarak gösterildi. Öcalan'ın kitabından bazı alıntılara yer verilen raporda daha sonra, Öcalan ve PKK'nın Kürtçe eğitim propagandasıyla son kozlarını oynadığına dikkat çekilerek şu saptama yapıldı:

SON KOZU OYNUYORLAR
"Öcalan'ın kitabı okunduğunda kültürel haklar isteğinin arkasında bir ulus yaratma ve bu ulusu da bağımsız bir devlete ulaştırma amacının yattığı çok açık bir şekilde görülmektedir. Ancak PKK ve Öcalan, bağımsız devlet amacını net olarak ortaya koymanın koşullarının hazır olmadığına inandıklarından taleplerin demokratik hak adı altında kamuoyunun önüne sürmektedir. PKK için Kürtçe eğitim konusunda üniversitelerde sürdürülen faaliyetler ve bu isteğin nüfus memurluklarına kadar yaygınlaştırılmak istenmesi PKK'nın son kozunu oynadığını göstermektedir."

Öcalan dahil tüm PKK'lılara yönelik genel af için kampanya başlatılacağı da belirtilen raporda, PKK'nın yeni oyununa ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Terör örgütünün şu anda Avrupa'da PKK adıyla faaliyette bulunmadığı, Türkiye'de ise sadece bazı sokak gösterilerinde PKK adını kullandığı bilinmektedir. Bu açıdan PKK'nın Avrupa ve Türkiye'de PKK adıyla faaliyette bulunmayacağının açıklamasının hiçbir anlamı bulunmamaktadır. PKK, Avrupa'da 500'e yakın yan kuruluşu, Türkiye'de 20'ye yakın parti, dernek ve vakıf ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Terör örgütünün yaptığı son manevralar ise yaşadığı başarısızlıklardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de yeni strateji üretmeye çalışmaktadır. Ancak, kanlı geçmişi, Kürdistan kurma amacı ve 5 bin kişilik silahlı gücü örgütün mutlaka sonunu getirecek husustur."

Yücelen: 35 bin kişinin akan kanı geri gelmez
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, ''PKK'nın siyasallaşma gayretleri olduğunu hepimiz biliyoruz'' dedi. Yücelen, TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu:

''İstihbaratlar kamuoyu ile paylaşmak için değildir. Kamuoyunu yakından ilgilendiren, kamuoyunun haklarını haleldar eden bir durum varsa onlara karşı tedbir almak içindir. PKK'nın siyasallaşma gayretleri olduğunu hepimiz biliyoruz zaten. Ama böyle bir gayret bu kadar çoluk çocuğun öldürülmesini, 35 bin kişinin kanını geri getirmez. Önce onları konuşmamız lazım. Herşey kanunlarımızda yazılı.''

Belçika Le Soir Gazetesi: PKK'nın derdi başka
Belçika'nın Flaman Spirit Partisi üyesi senatör Vincent Van Quickenborne, aynı partinin milletvekili Ferdy Willems ile birlikte, terörist Osman Öcalan ile kuzey Irak'ta görüştüğünü teyid etti. Van Quickenborne PKK'nın ''tavır ve politika değiştirme iradesinden'' söz etti. Haberi veren Le Soir gazetesi, terör örgütünün, ABD'nin teröristler listesine girmesinden sonra büyük yara aldığını da belirterek, isim değişikliğinin, strateji değişikliğinden ziyade, söz konusu listede yer almanın olumsuz sonuçlarından ''kurtuluş yolu'' olarak görüldüğü olasılığı üzerinde durdu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   85
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   15
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır