kapat
08.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Şaka gibi transfer

Hakkında en çok fıkra üretilen başbakan olan Yıldırım Akbulut, bir ilke daha imza attı. Akbulut, başka bir partiye üye olmak için genel başkanlığını yaptığı partiden istifa etti
Yıldırım Akbulut, hakkında en çok fıkra üretilen Başbakan olarak tarihe geçmişti. Şimdi, Türk siyasi tarihinde bir ilke daha imza attı ve bir başka partiye geçmek için, genel başkanlığını yaptığı, kendisini bakanlık, meclis başkanlığı ve başbakanlığa taşıyan partisinden istifa etti. Dün ANAP'dan istifa eden Akbulut'un, DYP'ye geçmesi bekleniyor.

Erzincan'da avukatlık ve hal müdürlüğü yapan Akbulut, 1983 seçimlerinde Turgut Özal tarafından ANAP Erzincan Milletvekili adayı yapıldı ve TBMM'ye girdi. Özal hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Akbulut, önce Özal, sonra da Mesut Yılmaz'ın genel başkanlığı döneminde iki kez Türkiye'nin ikinci adamlığını, TBMM Başkanlığı görevini üstlendi. TBMM Başkanı olduğu dönemde, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Turgut Özal tarafından başbakanlığa atanan, daha sonra kongrede genel başkan seçilen Akbulut, birbuçuk yıl sürdürdüğü bu görevden, kongre yarışını Mesut Yılmaz'a karşı kaybederek ayrıldı.

ANAP'ın kuruluşundan bu yana geçen 18 yıl içinde, tüm yönetimlerde üst düzey görevlere getirdiği, hakkındaki fıkralar ve gaflarına göğüs gerdiği Akbulut, 1995'te seçim bölgesinden milletvekili seçilemeyip bir dönem parlamento dışında kalınca, "partinin başbakanlık da yapmış eski genel başkanı" olması gerekçesiyle seçilmesini sağlama almak için seçilebileceği yerden aday gösterildi ve Ankara'dan Meclis'e girdi. Bu dönem partisince yine TBMM Başkanlığı koltuğuna taşınan Akbulut, son olarak parti yönetiminin isteği dışında Cumhurbaşkanlığı'na aday oldu, ancak seçimi kaybedince muhalif saflara geçti.

Akbulut dün TBMM Başkanlığı'na gönderdiği istifa dilekçesinde, "Gördüğüm lüzum üzerine partimden istifa ediyorum" dedi ve herhangi bir gerekçe göstermedi. Akbulut, dün TBMM'ye gelmedi ve telefonlara da çıkmadı. ANAP'ta Akbulut ile birlikte muhalif hareket eden grupta, Akbulut'un önümüzdeki hafta törenle DYP'ye geçeceği söyleniyor. Akbulut'un istifasıyla ANAP'ın Meclis'teki sandalye sayısı 78'e, iktidar ortaklarının sandalye sayısı 334'e düştü, bağımsızların sayısı ise 15'e yükseldi.

YILMAZ: OTO GALERİSİNDEN ÇIKARIP VEKİL SEÇTİRTTİK
Yıldırım Akbulut'un istifası ANAP'ta sert tepkiyle karşılandı. ANAP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, "Memleketi Erzincan'dan seçilemedi, oto galerisine kapandı. Biz oto galerisinden çıkarıp milletvekili yaptık" dediği öğrenildi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanoğlu da Akbulut'un istifası için şöyle konuştu: "Seçmen kişilere değil, siyasi partilere oy verir. Seçilen kişilerin de mesuliyeti temsil ettiği siyasi partiyle özleşleşmektir. Partiden istifa eden milletvekili, milletvekilliğinden de istifa etmelidir. Çünkü ona verilmiş olan oy, şahsına değil, siyasi partiye verilmiş olan oydur. Sayın Akbulut da bizim partimizde Başbakanlık, MKYK üyeliği, Meclis Başkanlığı yapmış bir siyasi kişidir. ANAP'ın değişimine ayak uyduramamıştır."

ATATÜRK'TEN TEK EKSİĞİ MAREŞALLİĞİ VEREMEDİK
ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ise, "ANAP Akbulut'a Birinci Meclis'in Atatürk'e verdiği ünvanlardan eksik olarak bir tek mareşalliği veremedi" dedi. Aslan şöyle konuştu:

"Birinci Meclis Atatürk'e tüm ünvanları verdi. ANAP da Yıldırım Akbulut'a bakanlık, Genel Başkanlık, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Vekilliği verdi. Bir tek Mareşal ünvanı veremedik o da bizde yoktu. Galiba buna alındı da istifa etti. Üzgün değil şaşkınım. Siyasetin ilkesizleştiğinin göstergesidir. Yıldırım Akbulut bugüne kadar hep ANAP'tan aldı ama memleketi Erzincan'dan kendisine olsun bir milletvekilliği dahi çıkaramadı. Yine ANAP Ankara'dan milletvekili adayı yaptı, milletvekili seçtirdi. Şimdi yıllardır simgeleştiği partisinden istifa etti, bizi şaşırttı. Başka partiye gideceğini öğrendik haberlerden. Hem de kendisi hakkında fıkra üreten partiye. Hayırlı olsun."

YILDIRIM BEY BİR GÜN!..
Akbulut'un istifası Meclis'te günün konusu oldu. Bir milletvekili "Yıldırım Bey geçen yıl 7 Şubat'ta istifa dilekçesini yazmış ama, Ankara dışına çıkınca TBMM'ye ulaştıramamış, dilekçe üzerindeki tarihin gelmesini beklemiş" dedi. Kulislerde Akbulut fıkraları da üretildi.

BÜYÜK İKRAMİYE HAYALİ
Akbulut istifasının ardından evine giderken yolda eski bakan Yıldırım Aktuna ile karşılaşmış. Bir bayinin önünde spor loto oynayan Aktuna, 'Gel seninle ortak oynayalım' demiş. Akbulut kabul etmiş ama, bir de şart ileri sürmüş:

- Büyük ikramiye çıkarsa aramızda sorun olmasın. Kuponun arkasına benim ismimi, senin de soyadını yazıp imzalayalım.

DYP ASANSÖRÜNÜ BEKLİYOR
Akbulut, ANAP'tan istifa ettikten hemen sonra DYP Grubu'na çıkmak için asansör bekliyormuş. Ancak asansör geldiği halde binmiyormuş:

- Hayrola Yıldırım Bey?

- DYP'ye gideceğim, asansör bekliyorum.

- Asansör boş, niye binmiyorsunuz?

- Baksanıza üç kişilik yazıyor. İki kişinin daha gelmesini bekliyorum.

ASLINDA YILMAZ'A KIZMIŞ
Mesut Yılmaz "AB'ye giden yol Diyarbakır'dan geçer" demişti. Yıldırım Bey bozulmuş.

- Neden AB'yi benim memleketim Erzincan'dan geçirmiyor da, Diyarbakır'dan geçiriyor?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   85
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   15
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır