
'Eşitliği bozmayın'
Muzaffer Akpınar, "Aycell'in Türk Telekom ile yakınlığı, bir devlet kurumu kisvesi içinde olması ve bakanların o şirketle ilgili farklı hissiyatlar içinde olması bizi rahatsız eder" dedi
Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Türk Telekom'un GSM operatörü Aycell'in sektörde eşit rekabet şartlarını bozacak şekilde korunduğunu söyledi. Ocak 2002'de göreve başlayan Akpınar, basınla tanışma toplantısı düzenledi. Toplantıda soruları cevaplayan Akpınar, devletin bütün GSM operatörlerine eşit uzaklıkta olmadığını belirterek, "Biz rekabetten yanayız. Ama rekabet olacaksa bunun rasyonel, mantıklı ve eşit şartlarda olması lazım. Şu andaki rekabet böyle değil" dedi.
ŞARTLAR EŞİT DEĞİL
"Aycell'in Türk Telekom ile yakınlığı, bir devlet kurumu kisvesi içinde olması ve bakanların o şirketle ilgili farklı hissiyatları bizi rahatsız ediyor" diyen Akpınar, sektörün Türk Telekom ile yoğun bir alışveriş içinde olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"Türk Telekom'un herkese kol uzaklığında ve eşit şartlarda olması lazım. Devlet bize hangi tarifeyi uyguluyorsa Aycell'e de onu uygulasın. Aycell'in çok ciddi yatırımlar yaptığını duyuyoruz. Bu yatırımlar nasıl finanse ediliyor? Ne mantıkla yapılıyor? İş planı nedir? Bunların net olması lazım. Yaptıkları yatırımlar bugünkü Türkiye'nin gerçeklerine uygun değil. Biz 8 yıldır ayağımızı yorganımıza göre uzatıyorsak onlar da öyle yapmalı."
Türkiye'deki GSM konuşma ücretlerinin vergiler de dahil Avrupa'dan daha ucuz olduğunu kaydeden Akpınar, Aycell'in burada bir sorumluluk üstlenmesine gerek olmadığını söyledi. Vergi yüklerinin makul, adaletli ve tabana yayılacak şekilde yeniden düzenlenmesini isteyen Akpınar, "Turkcell cirosunun yüzde 70'den fazlasını özel iletişim vergisi, Hazine payı, KDV ve diğer unsurlarla devlete veriyor. Devlete düşen görev, sektörün liberalleştirilmesi için vergi yükünün kaldırılmasıdır" diye konuştu.
Türk Telekom niye özelleşmiyor kardeşim
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Türk Telekom'un özelleştirmesindeki gecikmeden yakınarak, "Ne bekliyor bu özelleştirme peki kardeşim?" diye sordu. Teknolojinin çok önemli olduğunu, Ankara'nın bu meselelerde daha duyarlı olması gerektiğini belirten Sabancı, şöyle konuştu:
"Mesela Telekom işinde özelleştirme beklenmektedir. Hammaddeyi yapan, esas meseleyi elinde tutan hükümet, bürokrasi, devlet eli yerine, dinamik hale dönüşmede bir sinyal vardır. Aylar gidiyor hâlâ telefon özelleştirmesi ve Türk Telekom'un gündeme gelmesi rötarlı kalıyor." Verimliliği yakalamak için her konuda özelleştirmenin istendiğini vurgulayan Sabancı, "Buradaki rötarda yitiren, işi kaybeden millet olacak. Ne bekliyor bu özelleştirme peki kardeşim? Bizim gündemimizde değil mi bu? Ne zaman şaltere basacağız?" dedi.
Abone sayısı 12.2 milyon oldu
Muzaffer Akpınar'ın verdiği bilgiye göre, Turkcell 2000 yılında 10.1 milyon olan abone sayısını 2001 yılında ekonomik durgunluğa rağmen 12.2 milyona yükseltti. Akpınar, Turkcell'in geçen yılın 9 aylık bölümündeki zararının karşılık ayırma zorunluluğundan kaynaklandığını vurgulayarak, operasyonel karlılığın negatif olmadığını kaydetti. Zor bir yıl olmasına rağmen, 2001'in nakit problemi yaşamadan atlatıldığını söyleyen Akpınar, ''Ocak enflasyonu bütçe hedeflerimizi yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Görevimiz elbette şirketi kâra geçirmek" dedi. Geçen yıl abone başına düşen gelirde azalma görüldüğünü, buna abone sayısının artmasının yanında yaşanan krizin de neden olduğunu söyleyen Akpınar, bu yıl kontrollü bir yatırım bütçesi yaptıklarını bilirtti.
Kimseye söz vermedik
Akpınar, "ulusal roaming konusunda serbest rekabetten kaçmakla suçlandınız. Diğer operatörlere roaming konusunda bakanlıkça söz verildiği söyleniyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz'' sorusu üzerine, Turkcell tarafından kimseye böyle bir sözün verilmediğini söyledi. Ticari olarak her konuya açık olduklarını kaydeden Akpınar, şöyle konuştu: "Maalesef bu ticari olmaktan uzaklaştı ve kural koyucu, belirleyici olma yönünü seçti. Kural koyucunun ticari tercihleri, öngörüleri doğal olarak 2 tarafın birini yeterince mutlu edemeyebilirdi. Bu konuyu, çok mutlu olmadığımız için, sorumluluklarımız nedeniyle tahkime götürdük. Bunun sonucunu beklemek lazım.''
|