
Uzaya dolmuş kalkıyor
Bilim adamları dünya ile mars arasında sefer yapacak bir 'uzay dolmuşu' geliştirdi. Araç hiç yakıt kullanmadan gezegenlerin çekim gücüyle hareket edecek.
MEKİKTEN AKTARMALI
Bilimkurgu filmlerinin değişmez teması gezegenler arası yolculuk artık gerçek oluyor. Amerika'nın Indiana Purdua Üniversitesi'nde geliştirilen 'uzay dolmuşu' sayesinde dünya ile mars arasında düzenli seferler gerçekleştirilebilecek. Uzay dolmuşları gezegenlerin yerçekiminden faydalanarak hareket edecek. Araç dairesel bir yörüngeye yerleştirildikten sonra bu çekim gücü sayesinde hiç yakıt harcamadan sürekli olarak gidip gelebilecek. İlk aşamada 50 yolcu taşıyabilecek olan araçlara yolcular uzay mekikleri sayesinde ulaşacak ve özel aktarma noktalarında araca biniş yapabilecek.
İLK SEFER 2018'DE
Saatte 21000 kilometre hızda hareket edecek olan uzay taksileri mars ve dünya arasındaki mesafeyi 6 ila 8 ay arasında tamamlayacak. Bu uzun yolculuk sırasında yolcuların rahatsız olmaması amacıyla uzay taksileri her türlü konforu barındıracak ve lüks bir oteli aratmayacak. İlk uçuşları 2018 yılında gerçekleştirilmesi planlanan uzay taksisi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Uzay taksisini hazırlayan ekipte yer alan emekli astronot Edwin Aldrin, önlerindeki en zorlu işin aracın yörüngesini hesaplamak olduğunu belirtiyor.
|