kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Siemens'in başına gelenler delil sayıldı

Motorola ve Nokia'nın açtığı davaya bakacak mahkemenin Uzanlar'ın ABD'deki mal varlığını dondurma kararı vermesinde Simens'e yönelik iftiralar da etkili oldu
Uzan Grubu'nun, "basit bir ticari anlaşmazlık" dediği Motorola ve Nokia ile borç-alacak ilişkisi, ihtilaf halinde yetkili Cenevre mahkemeleri olmasına rağmen, neden New York Bölge Mahkemesi'ne kadar uzandı? Bu sorunun yanıtı, iki firmanın dava dilekçesinde ayrıntısıyla yer alıyor.

13 ayrı davanın 4'ünün tehdit ve şantaj gibi ağır suçların bakıldığı RICO Yasası'na göre açılmasının ve yargıç Jed S. Rakoff'un Uzanlar'ın ABD'de bulunan mal varlığını dondurma kararı almasının nedeni, dava dosyasında yer alan 'belgeli iddialar.' Telsim'den alacaklarını tahsil edemeyen Siemens'in başına gelenler de dosyada geniş yer aldı.

Yıllık cirosu 82 milyar euronun üstünde olan dünya devi Siemens'in, İstanbul'daki şirketi Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin başına gelenler dosyada şu şekilde özetleniyor:

ELEKTRONİK HORTUM!
"Motorola ve Nokia'yı dolandırma planı, Uzanlar'ın eskiden beri yürüttüğü 'yatırımcıları ve ortaklarına', borçların ödeneceğine dair sahte güvenceler verme, ardından da sahtekârlık ve tehdit yollarıyla yükümlülüklerinden kurtulma çabalarının tek örneği değildir. Diğer yasadışı uygulamaları şunlardır:

Uzanlar, Türk Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş'yi, Motorola ve Nokia'ya uyguladığı yöntemlere benzer yöntemlerle dolandırmıştır.

Siemens, 2000 yılı başına kadar Telsim'e müşteri finansmanı sağladı. Siemens'e olan toplam borç 25 milyon doları aşmıştı. 2000 Mart'ında Uzanlar, Siemens'e olan borçlarını ödemek amacıyla Nokia'dan 25 milyon dolar talep etti. Ancak aldığı krediyi Siemens'e olan borçlarını kapatmak için kullanmadı.

Siemens, Telsim'le ilişkisini keserek yasal yollara başvurdu ve alacaklarını tahsil etmek amacıyla Telsim için iflas davası açtı. Telsim bunun üzerine, 'arızalı mallar verdiği' gerekçesiyle Siemens'i mahkemeye verdi ve Siemens'in Telsim'e 50 milyon dolar borcu olduğunu iddia etti.

Ticari anlaşmazlık karşısında tehdit yolunu kullanan Uzanlar, Star Gazetesi aracılığıyla Siemens ve şirketin yöneticileri Zafer İncecik ile Arnold Hornfeld'e yönelik bir karalama kampanyası başlattı. Star Gazetesi'nde 5 Aralık 2000'de yayınlanan bir yazıda Siemens yöneticisi Arnold Hornfeld'den defalarca "elektronik hortum" olarak söz edildi ve Hornfeld, Türk parlamentosundan 1 milyon dolar hortumlamakla suçlandı.

'ÜRÜNLERİ BOZUK' İDDİASI
Star Gazetesi, 30 Kasım ve 2 Aralık'ta yayınladığı 2 haberde, Siemens'in mallarını "yetersiz ve işe yaramaz" olarak niteleyerek, Siemens'i yetersiz olduğu iddia edilen malları değiştirme ya da onarma konusunda "ilgisiz" olmakla suçladı.

Bu haberlerin "Telsim yüksekleri hedefliyor" başlıklı birinde Siemens'in mallarının diğer ülkelerde de benzer kalite sorunları nedeniyle değiştirildiği iddia edildi.

Star Gazetesi, 13 Aralık 2000 tarihli "Telsim birçok seçenek sunuyor" başlıklı haberde Siemens hakkında dördüncü bir saldırı gerçekleştirdi. Haberde Telsim'in "Siemens teknolojisi yüzünden yavaşlatıldığı, bunun potansiyel gelirlerin kaybedilmesi yoluyla milyonlarca dolar zarara yol açtığı" iddia edildi. Haberde "Siemens, teknolojik açıdan hazırlıksız olduğu halde bize altyapı sistemini kısa sürede kurabileceğini söylemiş, ancak verdiği sözleri yerine getirememiştir: Bu nedenle Telsim ağır bir maddi yükün altına girerek tüm Siemens teknolojisini değiştirmiştir" denildi.

TELSİM'E İFLAS İSTEMİ
Bu yayınlar üzerine Siemens, İncecik ve Hornfeld, Telsim aleyhine tazminat davası açtı. Yalan haberler Star Gazetesi'nin 30 Kasım, 2 Aralık, 5 Aralık ve 13 Aralık 2000 tarihli sayılarında yer aldı ve gazetenin asılsız iddialarını içeren bu sayılar ABD'de de hem basılı olarak hem internet üzerinden dağıtıldı. Asılsız iddialar, 30 Kasım, 2 Aralık, 5 Aralık ve 13 Aralık 2000 tarihlerinde Star Gazetesi'nin internet sitesinde (www.stargazete.com) de kablolu yayınlar dolandırıcılık yasalarını ihlal edecek şekilde kullanıldı. Buna ek olarak 30 Kasım, 2 Aralık, 5 Aralık ve 13 Aralık 2000 tarihlerinde Star gazetesinin asılsız haberleri içeren nüshaları ABD'ye gönderilerek, ABD posta işletmeleri aracılığıyla, posta dolandırıcılık yasaları ihlal edilerek dağıtıldı."

Mahkemeye belgeleriyle sunulan bu olay, Simens'in T.C İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 2000/1416 sayılı dosya no ile başvurmasıyla ortaya çıktı. Dosyada Telsim ile yapılmış sözleşmenin açık hükümlerine rağmen 25 milyon doların geri ödenmediği belirtilerek, Telsim hakkında ihtiyati tedbir kararı alınması isteniyor. Bu isteği yerinde gören heyet 21 Kasım 2000 tarihinde bu isteği yerinde görüyor. Ancak Telsim bu karara itiraz ediyor. Bunun üzerine Siemens, prosedür gereği Telsim'in iflas istemiyle dava açıyor. Dava halen devam ediyor.

Star'ın iftira kampanyası sürüyor
Motorola ve Nokia'nın Güney New York Bölge Mahkemesi'ne sunduğu dava dosyasında Uzanlar için, "tehdit ediyorlar", "şantaj yapıyorlar", "dolandırma kastı ile hareket ediyorlar", "iftira atıyorlar" gibi ağır iddialar yer aldı. Uzanlar dava dosyasında örnekleriyle anlatılan bu özelliklerini dün Türk basını için kullandı. Uzan Ailesi'ne ait Star televizyonu ve gazetesi, dava ile ilgili bilgileri ve dünya basınındaki yansımalarını objektif olarak okuyucularına sunan gazetelerin sahiplerine saldırı kampanyası başlattı. Star, yayınlarında haberi okuyucularına detayları ile sunan Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin sahibi Aydın Doğan ve Sabah Gazetesi sahibi Dinç Bilgin'e asılsız iftiralarda bulundu.

Tehdit ve sindirme amacını taşıyan haberlerde, Telsim ile Motorola arasındaki ilişki basit bir ticari olay olarak sunulurken, Uzan Ailesi'nin ABD ve İngiltere'deki mal varlıklarının dondurulmuş olmasına hiç değinilmedi. Uzanlar tarafından yazdırılan haberlerde, "Amerikalı bir şirketi soymanın Türklere ne zararı var" motifi işlendi. Dikkat çeken başka unsur ise, dünya basınında çıkan haberleri aynen çevirerek veren gazetelere nefret ve kin kusulurken, kendileri hakkında en ağır ithamlarla mahkemeye başvuran Motorola ve Nokia firmalarına yönelik yumuşak bir uslüp seçmeleriydi. Uzanlar'ın bu özelliği iki gün önce Financial Times dünyaya şu cümlelerle duyurdu: "Türkiye'de bürokratlar, yetkili kişi ve kurumlar, Uzanlar'ın yaptıklarına karşı genelde sessiz kalıyor. Çünkü Uzanlar'a ait iki medya şirketi, Star TV ve Star Gazetesi'nin kişilere ve kurumlara yönelik saldırısından korkuyorlar."

dEconomist: Telefonlu Türkler'den sakının
Uzanlar hakkında açılan davaya The Economist dergisi de geniş yer verdi. "Telefonlu Türkler'den sakının" başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı:

Daha önceki mali yolsuzlukları nedeniyle uzun süredir Türk Sermaye Piyasası düzenleyicileriyle sorun yaşayan Uzanlar, haklarındaki iddiaları "Açık bir kredibilitemizi yok etme girişimi" olarak niteleyerek reddettiler. Son olarak ABD Başkanı Bush ile Başbakan Ecevit'in Washington'daki görüşmesinde dile getirilen Türkiye'nin kredibilitesinin zarar göreceği ve yabancı yatırımcıların kaçacağı uyarıları, Uzanlar'ı pek etkilememiş görünüyor. Farkında olmadan bu davadan şimdiden kazançlı çıkan tek kişi ise Bill Gates oldu. Dünyanın en zengin adamı New York'taki Trump World Kulesi'nde Cem Uzan'ın komşusu olacaktı. Fakat 38 milyon dolar değerindeki mülkün Motorola'nın eline geçmesini engellemek için, Uzan'ın 10 milyon dolarlık depozitten vazgeçtiğine inanılıyor.

Motorola ve Nokia davada jüri istedi
Motorola ve Nokia, Uzanlar aleyhine açtıkları davanın jüri vasıtasıyla yapılmasını istedi. Konuya ilişkin istek, dava dosyasına eklendi. Eğer mahkeme bu isteği kabul ederse, Uzan Ailesi savunmasını jüri karşısında yapacak. Uzan Ailesi mahkemede tehdit, şantaj, organize suçlar ve ticari uyuşmazlıklar konusunda oldukça deneyimli ve dişli bir yargıçla karşı karşıya gelecek. Davanın görüşüleceği Güney New York Bölge Mahkemesi Yargıcı Jed Saul Rakoff, Amerikan adalet dünyasının en etkili kişiliklerinden biri. Rakoff'un kariyeri boyunca sonuçlandırdığı en önemli davalardan biri MP3.com'u mahkum ettiği dava oldu. Bu dava da jüri önünde yapılmıştı.

Uzanlar'dan emlak kralı Trump'a dava
Uzan Ailesi, dünyanın en büyük emlakçısı Donald Trump'a dava açtı. New York'un en lüks rezidanslarından olan Trump International'dan 38 milyon dolara 2 ayrı kat satın almak isteyen Uzan Ailesi, şimdi bu katlar için yatırdığı 10 milyon dolarlık depoziti geri istiyor. Amerikan Motorola ve Finli Nokia'nın mahkemeye başvurması ve ardından da Uzan Ailesi'nin ABD'de bulunan mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararı aldırmasının Uzanlar'ı bu yola ittiği belirtiliyor. Konuya ilişkin haber dün New York Post gazetesinde yayınlandı. Dava hakkında detaylı bilgilerin yer almadığı habere göre, Uzanlar'ın bu iki katın dışında, Manhattan'da değeri 20 milyon dolar olan 10 adet lüks dairesi var.

'Türkiye-IMF ilişkileri olumsuz etkilenecek'
Dünya basını Motorola ve Nokia'nın Uzan ailesine açtığı davalarla ilgili gelişmelere yer vermeye devam ediyor. Reuters'de dün yer alan habere göre Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, bakanlığın Telsim hakkında açılan davalarla hiçbir bağlantısının bulunmadığını belirtti. Haberde, "Bu konu yabancı yatırımcıyı çekmek isteyen ve bunu krizden çıkış noktası olarak gören Türkiye'nin IMF ile ilişkilerine olumsuz yansıyacaktır" yorumu yapıldı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır