kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

18 milyonu veriyorsun kariyerin planlanıyor!

Yakında hayata geçirilecek "Kariyer Eğilim Testi"yle öğrenciler üniversite seçimlerini yeteneklerine göre yapacak
Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de eğitim alanında önemli bir adım atılıyor. Artık Türkiye'de de üniversite eğitimi alacak olan öğrenciler geleceklerini daha bilinçli belirleyecek. Ailelerinin ya da çevrenin baskısıyla kafası karışmayacak! Öğrencinin eğilimleri, avukat mı doktor mu yoksa tiyatrocu mu olabileceği yapılacak testlerle saptanıp, öğrenci ona göre yönlendirilecek.

Uğur Dershaneleri Kariyer Merkezi tarafından hayata geçirilen projeyle ortaöğretim ve lise yıllarından itibaren öğrenciler ilgi alanlarına göre meslek seçimi yapacak.

18 milyon lira karşılığında yapılan 'Kariyer Eğilim Testi' öğrencilerin öğrencinin yeteneklerini bilimsel metodlarla ortaya koyuyor.

NASIL BELİRLENECEK?
'Bilgiyi üreten insanı doğru yönlendirmek' amacıyla bu projeye başladıklarını belirten Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, çalışmalarının 1.5 yıl sürdüğünü söylüyor.

Türkiye'de bir ilke imza attıklarını belirten Kaykayoğlu 'kariyer bilinci aşılama' projesini şöyle anlatıyor: "Birkaç gün içinde hayata geçireceğimiz sistemde AB ülkeleri ve ABD'de uygulanan bir test yapıyoruz. Bu testin sonucuna göre de öğrenci için 6 temel eğilim içinde hangilerinin ağır bastığını belirliyoruz. Öğrencinin ilgi ve eğilimine göre çalışabileceği alan ve seçebileceği meslek dalları konusunda da yardımcı oluyoruz."

186 SORU SORULUYOR
Eğitim ve kariyer saptamasında içinde 186 sorunun bulunduğu Kariyer Eğilim Testi (KET) uygulanıyor. Gündelik yaşamı da içeren sorulara öğrenciler 'hoşlanıyorum' ya da 'hoşlanmıyorum' yanıtını veriyor. Bu testin ardından öğrencinin gerçekçi, araştırmacı, artistik, sosyal, girişimci ya da geleneksel eğilimi belirleniyor.

Altı temel eğilimden üçlü kombinasyon halinde belirlenen eğilim sayısı ise 120'yi buluyor. AES, IRC, RIS gibi harflerle kodlanan eğilime göre hangi alanlarda başarılı olabileceğini sunuluyor.

Öğrenciler bu yeni sistem için ne diyor?

Objektif seçim
Üniversite tercihinde bulunacak bir öğrencinin ailesi duygusal oluyor. Yani çocuğun ne düşündüğünden çok onların ne düşündüğü ilk planda yer alıyor. Ama çoğu zaman biz de doğru tercih yapamayabiliyoruz. En objektif tercih sanırım bu testin sonucu olacak. Ne aile ne de çocuğun isteği ağır basacak.'

Geç kalındı!
Ne olabileceğini bilmek ve o yönde eğitim almak başarıyı kesinlikle artırır. Güzel olmakla birlikte geç kalınan bir şey bu. Ortaokul yıllarında hayata geçirilmeli ve öğrenciler haybeye okumamalıydı. Eğitim sisteminin öğrenciye hitap etmesi, öğrencinin de eğitim sistemi içinde doğru yönlendirilmesi gerekiyor.

Büyük kolaylık
Ailem sayısal bölümün daha fazla para kazandıracağını söylüyor. Benim gönlümde ise tiyatrocu olmak yatıyor. Şu an sayısal bölümdeyim ve tiyatro tercihim gerçekçi görülmüyor. Açıkçası gelecekte istemediğim bir mesleği yapmak istemiyorum. Benim durumumda olan pekçok kimseye Bu test tercihte büyük kolaylık sağlayacak!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır