
18 yaşına kadar okumaya devam
Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu eğitim reformunu SABAH'a anlattı. 4 yıllık lisede bir yabancı dil iyi derecede verilecek
Milli eğitimde 8 yıllık kesintisiz temel eğitimden sonra ikinci reform liselerde yapılıyor. Reformu SABAH'a anlatan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, lise öğreniminin 4 yıla, zorunlu temel eğitimin ise AB standartlarına uygun olarak 12 yıla çıkarılacağını söyledi. Uygulama yetiştirilebilirse önümüzdeki eğitim-öğretim yılında, yetişmezse 2003-2004 öğretim yılından itibaren başlayacak.
Çalışmalar, bütün devlet liselerinin, yabancı dil öğrenimi bakımından "Anadolu Lisesi" düzeyine kavuşturulmasını hedefliyor. Dört yıllık eğitime geçişle birlikte liselerin birinci sınıfı yoğun olarak İngilizce eğitimine ayrılıyor.
Fen ve Matematik derslerinin İngilizce okutulması uygulamasına ise son veriliyor. "Zaten Fen ve Matematiği İngilizce okutacak öğretmen sayımız yetersizdi. Bu dersleri Türkçe okutuyorduk. Türkçe okutmaya devam edeceğiz" diyen Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu şu açıklamayı yaptı:
"Çocuklarımız liseyi bitirdiğinde İngilizceyi iyi derecede konuşuyor olacak. İngilizce eğitiminin kalitesini artırıyoruz. Bu arada matematik ve fen derslerini, düşünce sistemini, mantığını iyi kaparak, iyi öğrenecekler."
BİR DİL, BİR İNSAN
Bostancıoğlu, İngilizce öğretimi yaygınlaştırmak için Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile proje üzerinde ortak çalışıldığını belirtti. Dört yıllık eğitime geçildiğinde, laboratuvar ve öğretmen eksikliği kalmamış olacak. Bostancıoğlu, lise 1. sınıfta (9. sınıf) verilecek İngilizce eğitimine takviye olarak 10, 11 ve 12. sınıflardaki İngilizce ders ağırlığının da artırılacağını belirterek "Çocuğun İngilizce öğreniminde eksiklik kalmayacak. Her öğrenci bir yabancı dili kuvvetli öğrenecek" dedi.
Bakan Bostancıoğlu, lisenin 4 yıla çıkarılacağını, birinci yılın "Hazırlık sınıfı" değil, "Yabancı dil ağırlıklı normal sınıf"a dönüştürüleceğini özellikle vurguladı.
Liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte, "mesleki eğitime yönlendirme" de başlayacak. Yönlendirme lise 1. sınıfı okuduktan sonra, öğrencinin yeteneğine göre yapılacak. Öğrenci isterse, yatkın olduğu alandaki meslek liselerine yatay geçişi kolaylaştırılacak.
MESLEĞE YÖNLENDİRME
Bakan Bostancıoğlu'nun, bu konudaki açıklaması şöyle:
"Öğrenci lise 1. sınıftaki eğitim öğretim durumuna göre ve yatkınlığına göre, isterse mesleki eğitime geçişi kolaylaştırılacak. Mesleki eğitimi 'ikinci sınıf' bir eğitim olarak değil, özel bir yetenek alanı olarak görüyoruz. Herkes mesleki beceriye sahip olamayabilir. Bu bir yetenek istiyor. Bu tür becerileri olan çocukların kendileri isterlerse, yatay geçişleri kolaylaştırılacak. Meslek liseleri, Mesleki Teknik Eğitim Merkezi çatısı altında toplanacak. Çünkü Kız Meslek, Endüstri Meslek ve Ticaret Meslek Liselerinin eğitim ve öğretim programları çok az farkla birbirinin aynı. O nedenle hepsini ortak bir çatı altında topluyoruz. "
Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu, öğretmen liseleri, imam hatip liseleri ve güzel sanatlar liselerinin kapatılacağı konusundaki spekülasyonların da doğru olmadığını söyledi. Bostancıoğlu "Bu okullar devam ediyor. Hedefimiz, idealimiz; her ilde bir güzel sanatlar lisesi olması, her üniversitenin bir de güzel sanatlar fakültesi olmasıdır" diye konuştu.
Mehmet ÇETİNGÜLEÇ
|