kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hükümette Vural Akışık krizi

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın KOBİ'lere yönelik tavizsiz tutumu Başbakan Bülent Ecevit'i kızdırdı.
Önceki gün, Ecevit'e, kamu bankalarının, pek çok işletmeye haciz uygulamak için düğmeye bastığı haberleri ulaştı. Özellikle meslek örgütleri tarafından doğrulanan bilgilere göre bir çok işletme beklemedikleri bir anda karşılarında Halk Bankası avukatlarını buldu. Önce olaya anlam veremeyen işletme sahipleri, soluğu Ankara'da aldı. İşçi ve işveren temsilcileri gelişmeyi önce Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan'a iletti.

Firma sahipleri, banka temsilcilerinin kendilerine "Gidin temsilcilerinizle, TOBB Başkanı ile konuşun. Onlar da Cumhurbaşkanı ile görüşüp ikna etsinler. Kredileri yeniden yapılandırmak için getirilen dokunulmazlık maddesi aynen geçmeli. Yoksa, sorumluluk alamayız. Kredileri yeniden yapılandırmak yerine, kredileri bir an önce tahsil etmek için düğmeye basarız" dediğini öne sürdüler.

İddiaları ciddiye alan Yılmaz ve Özkan ise durumu Ecevit'e aktardı.

Olayın tanıklarına göre, Ecevit, kendisine aktarılan bu bilgiler karşısında çok şaşırarak, Akışık için, "Bu yapılmak isteneni anlamak mümkün değil. Bu tutumu sürdürmemesi gerekiyor. Gerekirse radikal değişikler yapmalıyız" dedi. Konunun Kemal Derviş'e aktarılmasına karar verildi. Böylece, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ortada bir neden yokken, Akışık ve ekibini yazılı bir açıklama ile kamuoyuna şikayet etmesinin nedeni de ortaya çıktı. Hisarcıklıoğlu, önceki gün şu açıklamayı yapmıştı:

"Üyelerimizden gelen yoğun şikayetler ve bizim edindiğimiz izlenime göre, KOBİ'lerin finansal sistemden yararlanmalarını kısıtlayan diğer pek çok faktörün yanında, özellikle kamu bankalarının kredi müşterisi olan KOBİ'lere karşı tutum ve yaklaşımlarında olumsuz bir tavır takınıldığı anlaşılmaktadır.

İyi niyetle, hem işletmelerini ayakta tutmaya çalışıp, hem de borcunu ödeme gayreti içerisinde olan KOBİ'ler ile diğerleri arasında herhangi bir ayrım yapılmadı. 6 aydır süren görüşmeler sonucu şekillenen ve Cumhurbaşkanı'mızın onayına sunulan yasanın sağlayacağı imkanlar dikkate alınmadan, işletmelere aşırıya kaçan bir baskı yapıldığı anlaşılıyor."

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır