kapat
24.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bankalar yüksek faiz altında ezildi

Fiba Holding Başkan Vekili Ömer Aras, "Kamunun borçlanma ihtiyacı yüzünden bankalar önce para kazandı, sonra bunun altında ezildi" dedi
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin dün düzenlediği sohbet toplantısında, 2001 yılını, Cumhuriyet tarihindeki en büyük daralma ve çalkantıların yaşandığı, ayrıca bankacılık sektöründe görülmemiş olayların cereyan ettiği bir yıl olarak niteledi. Özyeğin, Finansbank'ın devletten mali yardım almayacağını da tekrarladı.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Aras ise bankacılık sektörünün kabuk değiştirdiğini ve irrasyonel rekabet döneminin bittiğini söyledi. Kamunun aşırı borçlanma ihtiyacının piyasadaki en büyük çarpıklığı yarattığını belirten Aras, "Bankacılık sistemi önce bundan para kazandı, ama sonunda bunun altında ezildi" dedi.

Aras, bankacılık sektörüne kaynak aktarmak için aranılan en önemli koşulun Sermaye Yeterlilik Rasyosu (SYR) olduğu belirterek şunları kaydetti:

"SYR tek bir rakam. Tek rakamlar daima tehlikelidir. Mali yapısı güçlü mü değil mi? Tek bir rakama bakarak bunu söylemek yeterli olmayabilir. Aynen bir hastalığı teşhis etmek için tek verinin yeterli olmadığı gibi.

SYR'nin hesaplanmasında, bilançoda aktiflere bir risk ağırlığı veriliyor. Ayrıca sermayeden iştirakler düşülerek sermaye tabanına ulaşılıyor. Bu iki sayıyı oranlıyor. Çok güzel! Ancak banka bilançosunda kocaman bir pasif var. Pasif ülkemizde bankacılıkta yük demek. Munzam karşılıklara ödenmeyen veya piyasa altında ödenen faizler son 10 yılda 8 milyar dolar civarında. Ayrıca bankalar geçtiğimiz yıllarda deprem vergisi, eğitime katkı adı altında 4.6 milyar dolar ödedi. Bunlar neden hiç sorgulanmaz? Bankacılık bu güne 6 ayda gelmedi. Yılların hatası çok kısa sürede tek bir rasyo ile çözülmez."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır