
Üflemeyene at binmek yasak
Alkolmetre artık hipodromlarda da kullanılacak. Türkiye Jokey Kulübü yarışlardan 1 saat önce jokey ve aprantileri alkolmetreli teste tabi tutacak
Türkiye Jokey Kulübü Yüksek Komiserler Kurulu'nca, 'jokeylere alkolmetre ölçümü' uygulamasına başlandı. Adana Hipodromu Komiserler Kurulu Başkanı Remzi Çorak, geçmiş yıllarda alkol alan bazı jokeylerin, hem yarış disiplinini bozduklarını, hem de kötü örnek olduklarını belirterek, uygulamanın çağdaşlığın da bir göstergesi olduğunu söyledi. Çorak, jokey ve aprantilerde alkol kontrolü yapılmasına Adana'da başlandığını açıklayarak, "Jokeyler motorlu taşıt kullananlara oranla daha dikkatli ve hassas olmalıdırlar" dedi.
İÇENLERE CEZA GELİYOR
Görevli doktor, komiserler kurulu üyesi ve tartı hakeminden oluşan heyetin, yarışlardan 1 saat önce apranti ve jokeyleri 'alkolmetre kontrolü'nden geçtiklerini ifade eden Çorak "Jokeylik hassas bir meslek. Eğitim düzeyi yükseldikçe hem başarı artıyor hem de istenmeyen olaylar gelişmiyor. Bu uygulamada amacımız jokeyleri küçük düşürmek değil. 2 biraya denk düşen 0.50 promil alkol çıkan apranti veya jokeyin yarışmasına izin vermiyoruz. Hakkında tutanak hazırlıyor ve gerekirse ceza uyguluyoruz" dedi.
Jokeyler uygulamadan memnun
Jokeyler Derneği Başkanı Ahmet Atçı, uygulamayı jokeyler olarak isabetli bulduklarını belirterek "Hepimiz buradan ekmek yiyiyoruz. Atseverlerin bize olan güvenini istismar etmemeliyiz. Bu uygulama çok isabetli ve caydırıcı olacaktır. Zaten aramızda alkol alan jokeyi biz de barındırmayız" diye konuştu.
Hipodrom doktoru Mustafa Yaşar Yılmaz, bazı jokeylerin uygulamaya önce tepkili yaklaştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Konuyu aramızda tartıştıktan sonra yadırgayanlar da alıştı. 3 kişilik kurulla yaptığımız alkolmetre ölçümlerinde jokeyler sorun çıkartmıyorlar. Yaptığımız uygulama kendi sağlık ve gelecekleri için de yararlı."
Ülkemizin en ünlü jokeyi Halis Karataş da uygulmayı doğru bulan isimlerden. Kararı normal karşıladığını belirten Karataş "Bence zaten hiçbir jokey yarış öncesi alkol almaz. Ama bu karar caydırıcı bir karar ve uygulnmasında yarar görüyorum" dedi.
|