Türk'ten DDK'ya uyarı
Adalet Bakanı, DDK'nın bankacılıkla ilgili soruşturma dosyalarını adli makamlar yerine önce BDDK'ya göndermesinin "uzmanlaşma" açısından daha doğru olacağını söyledi
Sabaha karşı yataklarından kaldırılıp gözaltına alınan ve mahkemeye bile sevk edilmeye gerek görülmeden serbest bırakılan Emlakbank bürokratları ile ilgili tartışmada giderek büyüyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) uyguladığı yöntem nedeniyle eleştirirken savcıları da sansasyonel davranışlardan kaçınmaları için uyardı.
Bakan Türk, DDK'nın bankacılık ile ilgili soruşturma dosyalarını adli makamlar yerine önce BDDK'ya göndermesinin "uzmanlaşma" açısından daha doğru olacağını kaydederek şunları söyledi: "DDK, TSK ve yargı dışında çok geniş bir alanda denetleme yetkisine sahip. Kurulun elde ettiği bilgileri Başbakanlığa ya da gerek görürse doğrudan ilgili idari veya adli makamlara iletme yetkisi var. Ancak Türkiye'de bankacılıkla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu var. Bankacılık Kanunu'na göre bankacılık ile ilgili soruşturmalar, BDDK'nın Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurusuna bağlıdır. Bankalarla ilgili iddiaların incelenmesi ve suç duyurusu yapmak yetkisi BDDK'nındır. Çünkü bu suç duyurusuyla BDDK, davada müdahil olur. Ortada 2 yasa var, ancak uzmanlaşma açısından bakacak olursak konu BDDK'nın yetkisindedir."
"SANSASYON YAPMAYIN"
Türk, bankacılık operasyonlarında ceza usulü hukukunun en sert maddelerinin uygulandığını belirterek, savcılıklara daha önce gözaltına alma işlemleri konusunda yayımladıkları genelgeleri anımsattığını da söyledi. Kılıçbalığı Operasyonu'na müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını belirten Türk, şöyle konuştu: "Bu tip operasyonlarda sansasyonel bir şekilde çok sayıda insan gözaltına alınmakta, ancak daha sonra bırakılmaktadır. Ayrıca bu çeşit soruşturmalarda ceza usul hükümlerinin en hafifi değil, en sert olanları uygulanmaktadır. Örneğin bir kişinin ifadesi alınırken önce davet edilmeli, sonuç alınmazsa gözaltına alınmalıdır. Biz de 12 Haziran 2001 tarihli genelgemizde 'Sanıkların sorgu için önce celpname ile davet edilmesi, buna uymamaları halinde gözaltına alınmasını' savcılıklara bildirdik. Başka bir genelgede de gözaltına alma biçimi başta olmak üzere işlemler hakkında azami dikkat gösterilmesini istedik."
GÖZALTI EMRİ SAVCIDAN
Kılıçbalığı Operasyonu'nda gözaltıların savcının emriyle yapıldığı anlaşıldı. 21 Kasım 2001'de bir yazıyla operasyon emri veren Savcı Altan Günaydın, bürokratların gözaltına alınıp mevcutlu olarak Başsavcılığa çıkarılmasını istedi. DDK'nın raporuyla harekete geçen İstanbul Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltılarını yazılı talimatla iletti. Günaydın, "Acele" kaydıyla İstanbul Mali Şubesi'ne gönderdiği yazısında yakalama emri de verdi. Savcı Günaydın, "Konuyla ilgili ayrıntılı ifadelerinin sanık sıfatıyla alınması ve evrakı ile birlikte mevcutlu olarak savcılığımızda hazır edilmeleri önemle rica olunur" sözleriyle de polise insiyatif bırakmadı.
Bu arada Şişli Savcılığı, dün Emlakbank'ın eski Yönetim Kurulu üyesi Nejat Başar'ın ifadesini aldı. Diğer üyeler Salih İlhan Erol, Mesut Erkovan ve Rıza Metin Ercan'ın da dinleneceği bildirildi.
Ünsal ERGEL
|