kapat
09.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
SSK'lının karısına tedavi yasağı!..

"Bu da nereden çıktı?"demeyin, yıllardır böyle. Daha doğrusu 1969 yılından beri böyle. Yaklaşık 32 yıldır, milyonlarca SSK sigortalısının eşinin doktora muayene ettirilmesi, gerekli klinik ve laboratuvar muayenelerinin yapılması, hastaneye yatırılması, protez araç ve gereçleri ile ortopedik cihazların sağlanması, takılması ve yenilenmesi gibi işlemler, yasaya aykırı olarak yapılıyor. İster inanın, ister inanmayın, gerçek durum bu...

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun "Sigortalının Geçindirmekle Yükümlü Olduğu Kimseler" başlıklı 106. maddesi, 23 Ekim 1969 tarih ve 1186 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve Sigortalının karısının çalışamayacak durumda malul olması halinde sağlık yardımı yapılması öngörülmüş (Sosyal Sigortalar Kanunu Md. 36/A-b ve Md.33).

Tedavi yasaya aykırı
Yukarıda belirtilen yasa hükümleri, şu anda yürürlükte olan maddelerde yazılı. Bu maddelere göre, SSK sigortalısı olan bir kişinin karısı, çalışamayacak durumda malul olmadığı sürece, SSK'nın sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Daha açık bir anlatımla, SSK işçisinin eşi sıfatıyla; doktora muayene olamaz, klinik ve laboratuvarlarda muayenelerini yaptıramaz, hastaneye yatamaz, ameliyat olamaz, protez araç ev gereçleri ile ortopedik cihazları alamazlar.

"Böyle diyorsunuz ama yıllardır uygulama bunun aksine sürüp gidiyor peki bu nasıl oluyor?" diye sorabilirsiniz. Haklısınız. Yıllardır sürdürülen uygulama, bektaşinin abdestsiz namaz kılması gibi bir şey... Hani bektaşiye sormuşlar ya;

- Abdestsiz namaz kılınır mı?

- Bilmiyorum ama ben kıldım oldu!..

Aynen fıkrada olduğu gibi, yasa maddesinde çok açık ve net olarak SSK sigortalısının geçindirmekle yükümlü olduğu eşinin sağlık yardımından yararlanabileceği yazıyor (Md. 36/A -b). Yasanın 106. maddesinde ise, sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler;

- Çalışamayacak durumda malul olan karısı,

- 60 yaşını doldurmuş kocası,

- Çocukları,

- Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen ana ve babası

olarak sıralanıyor.

Görüldüğü gibi, sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu karısı, çalışamayacak derecede malul olması halinde, sağlık yardımından yararlanabiliyor.

Ne yapılabilir?
Yapılacak olan belli. Yasalar uygulanırsa, Sayıştay Denetçileri tarafından yüz trilyonlarca lira zimmet ya da usulsüz ödeme çıkartılır ve ödeme yapanlar, yasalar karşısında suçlu duruma düşerler. Aslında, Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre, doğal olarak yasaların uygulanması ve gereğinin yapılması gerekiyor. Ancak, bu konu çok hassas. Ucu tedavi olan kadınların eşine kadar gideceği ve tedavi giderleri isteneceği için, ortalık allak bullak olur.

Bu aşamada, hiç değilse bundan sonraki tedavi yardımlarını yasal bir zemine oturtmak gerekiyor. Şu anda, Meclis'te olan ve 2002 yılı bütçesinden hemen sonra görüşülecek olan, Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir tasarı var. O tasarıya, bazı eklemeler yapılarak, sigortalının karısı ve kocasına yapılacak sağlık yardımı ile ilgili esaslar, yeniden düzenlenir.

Aksi halde bu yükten kimse kurtulamaz. Bizden yol göstermesi...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır