Ay ortasında Başbakan'ın ABD gezisi ve ayın üçüncü haftasında IMF ile anlaşmanın gerçekleşmesiyle piyasalara yön veren en önemli iki olay gündemden çıkacak. Üstelik tütün, ihale gibi kritik yasalar çıkarıldı. 15 Ocak'a kadar Meclis'in geceli gündüzlü çalışması sürecek. Bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi, reel şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili tasarılar kanunlaşacak. Bunlar hem ABD ziyaretine hem de IMF anlaşmasına hazırlık, Türkiye adına en iyi pazarlığı yapmaya yönelik yerinde çabalar.
Bu güçlü beklentilerin yerine piyasaları canlı tutacak yenilerinin konması gerekiyor. Aksi taktirde borsanın hız kesmesi, hatta dinlenmeye geçmesi söz konusu olabilecek.
Aynı şey faiz ve döviz için, şok bir gelişme yaşanmadıkça söz konusu olmayabilir. Çünkü, stand by anlaşmasıyla bu yıl toplam 14.5 milyar dolarlık kredinin önemli bölümü ilk aylarda gelecek. Paranın gelmesiyle hem borçlanma ihtiyacı azalabilecek hem de Merkez Bankası rezervleri güçlenecek. Dolayısıyla bu iki gelişme döviz ve faizin seyrinin tersine dönmesine engel oluşturacak.
* Dış kredinin etkisi- Üstelik anlaşmanın ardından Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi bekleniyor. Rating kuruluşlarının Türkiye temsilcilerinin daha önceki açıklamaları bu yönde. Hem anlaşma ve uygulamaya konulacak yeni programla alınacak kredi hem de not artışı yabancıların Türkiye'ye bakış açısını daha olumlu yapabilir. Kurun daha istikrarlı gitmesi, faiz oranlarında düşüş eğiliminin görülmesi yabancıların devlet iç borçlanma senetlerine gelmesini teşvik edebilir.
Bir de, gelen para ile Hazine iç borçlanmada vade uzatma yoluna gidebileceği gibi, erken itfalarda da bulunabilir. Bu da, gelecekte iç borç servisinin ve stokunun düşürülmesi anlamına geldiğinden faizleri gevşetici etki yapabilir.
* Borsanın farkı- Hisse senedi piyasasında ise durum farklı. İMKB yola daha erken çıktı, döviz ve faize göre çok daha büyük ve sert bir eğilim içinde oldu. Hem bu hem de anlaşmanın doğracağı sonuçlar nedeniyle iki önemli beklentinin gerçekleşmesiyle borsa üç ana yatırım aracı arasında en az avantajlı konuma düşebilecek. Faizlerin düşmesi elbette şirketlerin lehine bir durum. Ancak borsanın ivmesini sürdürmesi için yeterli olmayabilir. IMF anlaşması sonrası özellikle borsanın işlem hacmini koruyabilmesi veya çıkışını sürdürebilmesi için, yabancı alımlarına ihtiyaç var. Yoksa borsanın uzun vadeli çıkış yolunda küçük bir mola alması daha yüksek olasılık.
Kısaca anlaşmanın ardından bütün gözler, ekonomide uygulamaya ve yabancıların Türkiye pazarına gelip gelmeyeceğine bağlı olacak.
* Sonuç- "Dünya bir tahtarevallidir" Montaignez