Kıyak dönemi bitti
Milletvekilleri bundan böyle Türk Hava Yolları ile indirimli uçak yolculuğu yapamayacak. Otobüs, tren ve vapurlarda malul, yaşlı, öğrenci indirimine ise belediyeler karar verecek
Hükümetin 880 trilyon liralık gelir umut ettiği kamu hizmetlerinde indirimli tarifeleri kaldıran, emlak vergisi oranını büyükşehirlerde 2 katına çıkartan, Bağ-Kur'luların sağlık prim oranlarını yüzde 5 artıran, doğalgazı Akaryakıt Tüketim Vergisi kapsamına alan düzenlemeler dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Tasarının ilk maddesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde herhangi bir kişi ya da kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmayacak. Şeref aylığı alanlara veya terörle mücadele edenlere uygulanan indirimler ise sürecek.
LİSTE AÇIKLANACAK
Toplu taşım hizmetlerinde malul, yaşlı, öğrenci ve benzeri için indirim uygulayıp uygulamamaya ise belediyeler ve bunların kurdukları işletmeler karar verecek. Kabul edilen düzenleme ile indirim ve ücretsiz uygulamadan muaf tutulacak kişi ya da kurumların belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Ücretsiz veya indirimli tarife uygulamalarına ilişkin düzenleme 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
Düzenlemeyle, THY uçak biletlerindeki indirimleri sona eren milletvekilleri, bu duruma tepki gösterdiler. Görüşmeler sırasında Maliye Bakanı'na vekalet eden Orman Bakanı Nami Çağan ise, tepkili parlamenterlere "Zaten gezilerde yolluk adı altında para alıyoruz. Bu nedenle uçaklarda yapılan indirim kaldırılıyor" açıklaması yapmakla yetindi.
"SAYGIYLA ANILACAK"
MHP'li Mustafa Verkaya da, vatandaşların kamu hizmetlerindeki indirimli tarifelerden istifade etmemelerinin krizden kurtulmak adına bir fedakarlık olduğunu belirterek, bu uygulamayla 160 trilyon liralık bir gelir sağlanacağını söyledi. DSP'li Güven Karahan da tasarı ile hiçbir kişi ve kuruluşa ayrıcalık tanınmadığını belirterek, 21'inci dönem milletvekilleri olarak bazı haklarından sürekli olarak özveride bulunduklarını, bu nedenle de "saygıyla anılması gerektiğini" söyledi.
GECEKONDULARA DA ABONELİK HAKKI GELDİ
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen bir başka maddeyle de, belediyelerce yol, su, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden biri ya da birkaçı götürülen ancak kullanma izni olmayan yapılara elektrik, su ve telefon bağlanabilmesi öngörüldü.
Kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi amacıyla getirilen düzenleme uyarınca, kullanma izni verilmeyen yapılara, yol, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden biri veya birkaçının götürüldüğünü belgeleyenler, diğer gereklerin yerine getirilmiş olması ve yasanın yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde başvurması durumunda, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik, su ve / veya telefon abonesi olabilecek. Ancak bu şekilde, su elektrik veya telefon bağlanması, kazanılmış hak oluşturmayacak.
BAĞ-KUR PRİMİ ARTTI
Bağ-Kur üyesi esnaf, sanatkar ve çiftçilerin yüzde 15 olan sağlık pirim oranları da, tasarıyla yüzde 20'ye çıkartıldı. Muhalefet partilerinin, Bağ-Kur'luların sağlık prim oranlarının yüzde 5 oranında arttırılmasına yönelik bu maddenin tasarı metninden çıkarılmasına ilişkin önergesi ise Genel Kurul'da reddedildi.
"CESEDİMİ ÇİGNE!.."
Görüşmeler sırasında söz alan SP'li Veysel Candan, ABD Başkanı Bush'un, "Vergi artırılarak ekonomi canlanmaz. Vergileri ancak benim cesedimi çiğneyerek artırabilirsiniz" şeklindeki sözlerini anımsattı. Candan, Başbakan Bülent Ecevit ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ın bu sözleri ölçü almasını istedi.
|