
İlk ATM'lerden Monopol parası çıktı!
Garantİ Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, bu yıl Türkiye'de kredi kartı sahteciliğinden bankaların kayıplarının 6 milyon 250 bin dolara ulaşacağı söyledi.
Sezgin bu rakamın 2000'de de 4.7 milyar dolar olduğunu belirtti. Sezgin, kredi kartı sahteciliğinin sadece Türkiye'de değil dünyada da gelişen bir olay olduğunu söyledi. "Sahte kimlikle yapılan kredi kartı başvurularında 5-6 misli artış olduğunu kaydeden Sezgin, kart sahteciliği ile hapse girenler başkalarına da öğretiyor. Af yasası ile hepsi dışarı çıkınca, sahtecilik arttı" dedi.
Sektörde 15 yılı aşkın süredir görev yapan Sezgin, bireysel bankacılığın gelişimiyle ilgili iki de komik anekdot aktardı:
"ATM'lerin ilk çıktığı dönemdi. Bir hastanenin önüne ATM koyduk. Satıcı firma test için makine ile birlikte 10, 20, 50, 100 yazan kağıtlar verdi. Makineyi test ettik, personele kart dağıttık. Maaş günü geldi çattı. 10 dakika geçmedi hastane girişinde patırtılar koptu. Bir de baktık ki, parasını çeken doktorun elinde Monopol oyunundakilere benzer kağıt paralar var. Meğer test yapılırken içine koyduğumuz uyduruk paraları çıkartmayı unutmuşuz!.."
PARA ÇEKME!
"ATM makinesini kuruyorduk. Ekranda işlem yapmak için beliren yazılar üzerinde tartışıyorduk. Sıradan insanlara da soralım dedik. Bankanın güvenlik memurunun eline bir kart verip, 'Haydi işlem yap' dedik. Güvenlik memuru ATM'nin önüne gitti. Bir kafasını karıştırıyor, bir 'Ama olmaz ki, bu da değil' diyor. 'Ne oldu' diye sorduk, 'Baksanıza ne diyor. Para çekme! Havale yapma! Bu alet hiç bir şeyi yaptırmıyor!' dedi."
|