kapat
27.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bilgi yarışmalarının unutulmaz şampiyonu

Yıllar önce TRT'de yayınlanan Banko yarışmasında rekorlar kırarak Türkiye gündemine oturan, görme özürlü Hale Bacakoğlu şimdi bir öğretmen ve hâlâ yarışmaların 'bir bileni'
Türkiye onu, 13 yıl önce, TRT'de yayınlanan Banko adlı bilgi yarışmasında 6 hafta üst üste birinci olan 'görme özürlü zeki kız' olarak tanıdı. Bülent Özveren'in sorduğu sorulara doğru yanıt verdikçe, her yarışmayı birinci bitirdikçe, 24 yaşındaki genç kıza duyulan ilgi de saygı da katlanarak artıyordu. Adı Hale Bacakoğlu'ydu. Çocukken geçirdiği ağır grip sonucu gözleri kör olmuştu. Bugün 38 yaşında olan Bacakoğlu, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde 'Türkiye'de 0-6 yaş grubu görmeyen çocukların gelişimiyle' ilgili doktora tezini hazırlamakla meşgul.

Banko'dan sonra hiçbir yarışma programına katılmamış. "En Zayıf Halka Kim" yarışmasını etik açıdan doğru bulmadığını; ancak Kenan Işık'ın sunduğu 'Kim 500 Milyar İster' yarışmasını beğenerek takip ettiğini söylüyor: "Başvuran arkadaşlarım beni arayıp, 'telefonla joker hakkı için senin adını vereceğiz' diyorlar. Bir soruya takılmışlarsa, araya da reklam girmişse hemen beni arıyorlar. O sorunun cevabı ne Hale diye soruyorlar. Zaten Banko yarışmasından sonra birçok komşum çocuğunu alıp bana getirmişti. 'Şu soruyu çözemedik Hale ablası, bizim kıza bir anlatsana' diye."

6 hafta birinci olduğu Banko'dan 4 milyon lira (Bugünün parasıyla 3 milyar 500 milyon) kazanan Hale, bu parayı eğitimi için harcadığını söylüyor. Sokakta yürürken hala kendisini tanıyanların çıkmasına çok şaşırıyor. O yılllara ait en unutulmaz anısı ise Turgut Özal ve eşinin kendisine gösterdiği sıcak ilgi.

Bülent GÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır