kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Önce yürek

Bir şey yapan insan hata yapar. Hiçbir şey yapmazsan hata yapma olasılığın da sıfır olur. Hata da insanlar içindir. Bakın ne kadar yuvarlak cümleler kullandım. Herkes de bunları rahat rahat kullanıyor. Sanki çok önemliymiş gibi... Ama hakemlik yapacak kişilerin önce çelik gibi sinirleri olacak. Ve karar verecek: "Arkadaş, bu işi köküne kadar yapacağım. Kimseden korkmadan, kimseye eğilmeden. Bu federasyon başkanı da olabilir, komite başkanı da, kulüp başkanı da, futbolcu da..."

Öncelikle bunun yeminini edecek. Yemin kolaydır tabii de, uygulama yürek ister. Yalnız hakem olacak insan şunu unutmayacak: Sonunda öyle de hakemliği bitecek, böyle de... Hiç değilse adam gibi bitsin.

Penaltı mı, faul mü, gol mü?.. Hata yaparsın tabii çok da doğal. Ama sana küfredene, sana eliyle "Hastir" diyene, rakibine küfür edene, rakibine kasıtlı tekme atana, forma gücüne dayanarak sana baskı kurana, çıkarıp kartını fındık fıstık gibi kullanamazsan sakın bu işi yapma.

Selçuk Dereli için "İyi hakem olacak" diyorlar. Hâlâ da diyorlar. Ben de diyorum ki, gözünün önündeki pozisyonda kırmızıyı kulanamazsan olamazsın. Selçuk Dereli'nin yaşı genç. Oturup bir karar verecek. Bundan sonra "Babamı tanırsam..." diyecek, devam edecek. Doğru yolu bulursa, hakem olma şansı var. Bulamazsa da kimseye telefon açmayacak, bazı ağabeyleri gibi, bazı arkadaşları gibi, yuvarlana yuvarlana hakemlik yapacak, bu işi biterecek.

Tayinler özgür mü?
Bülent Yavuz diyor ki; "Türkiye'de çok iyi futbol oynanıyor. Hakemler de bunda pay sahibi. Elimde zor maçları idare edebilecek 15-16 tane hakem var."

Mantığıma ters düşmesine rağmen Bülent'in yerinde olsam tayinde kura sistemine geçerim. Bülent diyor ki, "Tayinde bana kimse karışmıyor." Bir kısım da diyor ki; "Hayır karışıyorlar."

Geçen yıl D.Bakır-Altay İkinci Lig şampiyonluk maçını, emir demiri keser misali TRT'de yayınlatmayan bir zihniyet, hakem tayinine karışır mı karışmaz mı?

O zaman madem 15-16 hakemin de var. Hakemlerin kurayla atandığı İtalya tipini denemekte fayda var. Çünkü Türkiye standartlarına göre hakem ücretleri de bayağı iyi. Artık o, "Zaten bu işten yara almıyoruz, hobi olarak yapıyoruz" edebiyatı bitti.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır