kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Sözer Özel'in kısa ve acıklı öyküsü

Devlette yüksek mevkilere tayin edilen bütün arkadaşlarıma hep aynı öğüdü veririm:

"Fazla çalışma; çal ve çaldır, aksi takdirde seni orada fazla tutmazlar."

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atandığı zaman, okuldan tanıdığım Sözer Özel'e de aynı öğüdü verdim. O da, diğerleri gibi beni dinlemedi. Çalmadı. Çaldırmadı. Canını dişine taktı, yavru vatan hava yollarının kaderini değiştirdi. Ve bakın başına ne geldi.

Başından başlıyalım:

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın başına atadığı Ümit Utku, Süleyman Demirel'in politika hayatında iş başına getirdiği en düzeyli yöneticilerinden biri değildi. Şirketi kaosa soktu ve iflasın eşiğine getirdi. KTHY 1977'de 46 milyon dolar zarar yazdı; 300 milyon dolar borcu vardı.

O yılın ağustosunda Özel, Utku'nun yerine atandı. Ankara Sanayi Odası'nın eski başkanlarından Özel, milyoner bir madenci idi. Kendi uçağına sahip olan amatör bir pilottu. Kıbrıs'ta doğmuştu ama öğrencilik yıllarından beri Ankara'da oturuyordu.

Özel uçak filosunu yeniledi. Gelir 1996 yılında 67 milyon dolardan, 2000 yılında 95 milyon dolara yükseldi. Giderler 1997 yılında 126 milyon dolar iken 2000 yılında 83 milyon dolara düştü. Borcun tamamı tasfiye edildi veya ödendi. 1997'de 46 miyon dolar zarar vardı. 2001 yılının ilk yedi ayında kâr 15 milyon dolar idi ve şirketin bankalarda 34 milyon dolar nakdi bulunuyordu.

Sık sık Kıbrıs'a gittiğim için KTHY'deki iyileşmeyi gözlerimle görebiliyordum. Gerçi sandviçleri, yediğim en kötü sandviçler olma özelliğini korumaya devam ediyordu ama doğrusu memnundum.

Geçenlerde bir gün kutlamak için Özel'i arayınca ayrılmak zorunda kaldığını öğrendim. Tabii, şaşırmadım. Bir kamu iktisadi teşeküllünü kâra geçirmek affedilebilecek bir iş mi?

Başkalarından öğrendiğime göre, Mesut Yılmaz'ın ANAP başkanlığına yeniden seçilmesi için yapılan kongre pazarlıklarında Özel'in yeri İlker Tuncay adlı bir ANAP'lı eski milletvekiline söz verilmişti.

Neden? Bu pozisyonun getirdiği maaş 200 milyon lira civarında. Ayrıca Tuncay'ın emekli milletvekili olarak bunun üç mislinden fazla bir paradan vazgeçmesi gerekecek. Çıkarı ne?

Uğrunda canını vermeye hazır olduğu vatanı için yandığı hizmet aşkı olabilir mi, onu bu asgari ücrete yakın maaşa saçlarını süpürge ettiren? Yoksa bizim bilmediğimiz bir şey mi var?

Neyse.

Mesut Yılmaz artık KİT'lerde ANAP'lı istemediğine göre Tuncay muhakkak istifa edecektir. Ama Özel'e işi geri vermezler. O, başarılı olduğunu kanıtlayarak kendi kendini hayat boyu kamu hayatından elimine etti.

Beni dinlemedi. Dersini aldı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır