kapat
26.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bize moral verin

Doğu'da fakirlik sınırında yaşayan şehirlerin önde gelen işadamları "Keşke buralarda vergi oranları düşürülse. Hayat ucuzlar, moral buluruz" dediler
Kimi verimli bir ovanın ortasında katmerli yoksulluk yaşıyor, kimi sarp dağların eteğinde. Siirt, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Ardahan, Hakkari ve diğerleri... Onlar Türkiye'nin en yoksul illeri. Ne İstanbul'da onlarcası olan alışveriş merkezleri, ne de koca koca fabrikaları var. Ama onlar da krizi en ağırından yaşıyorlar. Üstelik bir yıldır, iki yıldır değil, yıllardır... En ağırından. İstanbul'da, Ankara'da kriz olsa da olmasa da... Buzdolabını, çamaşır makinesini bir kenara bırakın, çoğu zaman bakkala gidip de "bir kilo şeker ver" demek bile lüks onlar için. İşte bu yüzden Cumhuriyet tarihinin en ağır krizini yaşadığımız bugünlerde onlara "el vermek", destek olmak çok daha önemli.

Tıpkı Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu'nun "Fakir illerde vergi oranlarını düşürüp, oralarda yaşamı ucuzlatalım. hem ticaret canlanır, hem de ağır göç sorunu azalır"... Tıpkı yazarımız Şükrü Kızılot'un "Uludağ'a giden yüzde 18, Palandöken'e giden ise yüzde 8 KDV ödesin" önerisi gibi... Her iki öneri için de yıllardır bölgelerarası adaletsizlikten yakınan Doğu ve Güneydoğu illerinin sanayi odası başkanlarından büyük destek geldi. Tümü söz birliği etmişcesine "Bu bir ilk adım olur" diyordu umutla.

Rakamlar da Türk maliyesinin ciddi bir vergi kaybına uğramayacağını gösteriyor. Örneğin 23 ilde toplam vergilerin sadece yüzde 1.57'si toplanıyor. Bu rakam da 2001 yılının ilk 10 ayına göre sadece 549 trilyon lira. Toplanan KDV ise 190 trilyon lira. Devlet vergiden vazgeçerken, Doğu'ya 'sizi unutmadım' mesajını da vermiş olacak.

Bir kıvılcım olur
Siirt Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu: O kadar umutsuz durumdayız ki! Bu krizde yok olan daha da yoklaştı. Ama KDV indirimi ile ekonomide az da olsa canlılık olur. Önümüzdeki günler için bir adım atılmış olur.

Tunceli Sanayi Odası Başkanı Ali Asker Güler: Tunceli'de sanayi yok. Topu topu 4 tane fabrikamız var. Onların da ikisi kapalı. Bir tek tuğla fabrikası ile yem fabrikası çalışıyor. Ama alışveriş ve ticaret var. KDV düşürülürse, yaşam yüzde 10 ucuzlar, alışveriş canlanır. Hiç değilse gelecek için umut olur.

Bingöl Sanayi Odası Başkanı Burhan Seçkin: Keşke KDV düşse, ne iyi olur! Doğuda zor şartlar altında yaşayan insana moral olur. İnsanlar heyecanlanır, alışveriş yapar. Hayat güzel olur. Doğu ile Batı arasında çok büyük farkların giderilmesi için bir adım atılmış olur.

Batman Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur: KDV düşürülürse bir kıvılcım olur. Adaletsiz gelir dağılımının düzeltilmesi için bir adım atılmış olur. Bayramda evine götüreceği bir kilo şekerin bile hesabını yapan insanımız moral bulur. Zaten KDV indirimi sadece bizler için lüks olan buzdolabında, televizyonda değil değil, gıdada, ilaçta olmalı...

Erzurum Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik: Biz yıllardır söylüyoruz ama anlatamadık. KDV indirilirse bölge insanı için de moral olur, umut olur, hatta yeni iş kapısı olur. Çünkü yüzde 10'luk bir indirim, ucuzluk demektir, canlılık demektir.

Mine ŞENOCAKLI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır