kapat
22.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Aslıtürk geliyor

Londra'da yargılanan ünlü kaçaklardan Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün (Çokay) Türkiye'ye iade edilmesine karar verildi
Son zamanlarda Türkiye'ye geri dönen ünlü kaçaklara Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk de katılacak. Aslıtürk'ün İngiltere'nin başkenti Londra'da görülen davasında Türkiye'ye iadesi kararı alındı.

Wallstreet Sulh Mahkemesi'nde dün yapılan oturumda, Yargıç Geohfrey Wichs, Aslıtürk'ün temyiz hakkı saklı kalmak kaydıyla Türkiye'ye iade edilmesine karar verdiğini açıkladı. Wichs, kararın gerekçelerini okuduktan sonra, Aslıtürk'ün siyasi görüşlerinden dolayı cezalandırılmak istendiğine dair iddiaları haklı bulmadığını bildirdi. İade dosyasında yer alan suçlamaların tümünün uluslararası hukuk çerçevesinde bakıldığında "suç" kabul edildiğini belirten Wichs, "Türkiye Cumhuriyeti'nin sanığı yargılama hakkı bulunmaktadır" dedi.

9 AYRI SUÇ DOSYASI VAR
Aslıtürk hakkında Türkiye tarafından hazırlanan iade dosyasında 9 ayrı suçlama yer alıyor. Bunlar arasında, işçilerden yapılan tasarrufu teşvik fonu kesintilerini devlete ödememek, kamu malları yönetiminde hatalı uygulamalar yapmak ve mahkeme kararıyla göreve iadesi istenen personeli göreve atamamak şeklindeki suçlamalar da bulunuyor. Aslıtürk ise mahkemede hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu iddia ediyor.

Bundan tam 2 yıl önce, 21 Aralık 1999 tarihinde, kaçak olarak bulunduğu Londra'da, polis tarafından gözaltına alınan ve iki gün cezaevinde kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Gülay Aslıtürk, ya da boşandıktan sonraki adıyla "Gülay Çokay", Türkiye'ye iade talebiyle ilgili davada, iki yıldır çeşitli aralıklarla yargıç önüne çıktı.

43 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Çokay hakkında, ANAP'tan seçildiği Şişli Belediye Başkanlığı görevi sırasında yolsuzluk yaptığı ve görevini kötüye kullandığı yolundaki iddialar nedeniyle çok sayıda dava bulunuyor. Çokay iadesi halinde, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 37 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanacak. Çokay, "irtikap" suçundan 6 yıla kadar hapsinin istendiği dava kapsamında da İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Londra'daki iade davasında İngiltere'nin, iade davalarında en iyi avukatlarından Claire Montgomery tarafından savunulan Gülay Çokay ise siyasi gerekçelerle suçlandığını iddia ediyor.

Şimdi de iade kararına karşı bölge mahkemesinde temyiz hakkını kullanmaya hazırlanıyor. Temyiz sürecinin, daha sonra en yüksek karar mercii Lordlar Kamarası'na, oradan da kesin kararı verme yetkisine sahip İçişleri Bakanı'na gitmesi nedeniyle aylarca uzaması bekleniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır