kapat
15.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

"Türkiye ile 3 yıl daha birlikteyiz"

IMF'nin resmi açıklamasına göre, 3 yıllık yeni stand-by anlaşması Türkiye'de ekonomik dengeleri yerli yerine oturtacak
IMF'nin, Türkiye ile üç yıllık yeni bir Ekonomi Programı için prensip olarak anlaşmaya ulaştığı, Ankara'nın gerekli adımları atması halinde 3 yıllık yeni stand-by düzenlemesinin İcra Kurulu tarafından onaylanacağı açıklandı. IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yeni düzenleme, Türk ekonomisini, gelecekteki krizlere karşı koruma ve sürdürülebilir hızlı büyümeyi sağlamak için Türkiye'nin orta vadeli ekonomik istikrar ve reform programına destek olacak" denildi.

Ayrıca açıklamada şu noktalara değinildi:

* Yeni stand-by düzenlemesi, IMF yönetiminin gözden geçirmesi İcra Direktörleri Kurulu'nun onaylanmasına konu olacak ve Aralık 1999'da onaylanan halihazırdaki anlaşmanın yerini alacak.

* Düzenleme, Türkiye'nin 2002 boyunca için öngörülen 10 milyar dolarlık açığını kapamak için uluslararası finansmanın çerçevesini sağlayacak.

* Yeni program çerçevesindeki ilk öncelik, ekonomiyi şoklara karşı dayanıklı yapmak ve olası gelecekteki krizleri engellemek olacak.

* Bu çerçevede, program, sürdürülebilir bir borç pozisyonu için, kamu harcama ve gelir reformu politikalarını, büyük oranlı kamu sektörü faiz dışı fazlasını sürdürme, sağlıklı bir bankacılık sistemini sağlama ve olumsuz dış gelişmeler halinde oluşacak şokları emmek için dalgalı döviz kuru rejimini devam ettirme önceliklerini kapsıyor.

* Programda orta vadede yıllık yüzde 5 veya üzerinde bir büyüme oranı sağlamak için mali ve ekonomik istikrarı yakalanması hedefleniyor.

* Para politikası, 2002 yılında uygulamaya sokulması beklenen resmi enflasyon hedeflemesi kapsamında dezenflasyona yönelik olacak.

* Yapısal politika alanında, ekonomik büyüme, 1999'dan bu yana yürürlükte olan düzenleyici çerçeve ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasının tamamlanması, vergi sisteminde reform, kamudaki fazla personelin azaltılması, kamu fonlarının kullanımındaki şeffaflık ve özelleştirmenin canlandırılması sağlanacak.

* Stand-by düzenlemesinin İcra Direktörleri tarafından onaylanması öncesinde Türk otoritelerinin yeni programın hızlı başlaması ve başarısı için tasarlanan bir dizi adımı atması bekleniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır