
Enflasyon hız kesti
Kasım'da tüketici ve toptan eşya fiyatları yüzde 4.2 arttı. Dövizdeki düşüş enflasyonu da frenledi
Döviz fiyatlarının istikrar bulmasıyla, enflasyondaki hız frenlendi. Kasım ayında toptan ve tüketici fiyat artışı, beklentilerin altında, yüzde 4.2 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyon olarak tanımlanan özel sektör imalat sanayi fiyat artışı ise yüzde 4'e indi. Kasım ayında yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 84.5, tüketici fiyatlar yüzde 67.3 oldu. Toptan fiyat artışları, Eylül'de yüzde 5.4, Ekim'de ise yüzde 6,7 olarak gerçekleşmişti.
Ekim ayında 1.6 milyon liranın üzerinde seyreden doların Eylül ortasındaki seviyeye kadar inmesi, enflasyonun dizginlenmesinde de önemli rol oynuyor.
Ancak geçmiş aylarda gözlenen maliyet artışı, iç piyasadaki talebin daralması nedeniyle henüz tüketici fiyatlarına yansımış değil. Bu nedenle yıllık toptan ve tüketici enflasyonu arasında yüksek oranlı bir fark bulunuyor. Talebin canlanmasıyla tüketici enflasyonunun bir miktar hızlanacağı beklentisi var.
TEFE
| Fiyatı en çok artanlar (%) |
| Sarımsak | 55.0 |
| Enerji nakil direkleri | 36.3 |
| Kadın elbisesi | 32.4 |
| Nescafe | 24.0 |
| Kolonyalar | 21.1 |
| Oto boyaları | 16.5 |
| Sigara filtreli | 15.4 |
| Kuru fasulye | 15.1 |
| Pastırma | 14.4 |
| Ayçiçek yağı | 14.0 |
TÜFE
| Fiyatı en çok artanlar (%) |
| Sarımsak | 68.5 |
| Mısır özü yağı | 33.2 |
| Şaraplar | 24.4 |
| Manto | 22.7 |
| Makarna | 17.8 |
| Buğday unu | 15.3 |
| Süt | 14.8 |
| Yumurta | 14.5 |
| Tekel 2000 sigarası | 14.2 |
| Kablolu yayın ücreti | 12.9 |
|