kapat
01.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Soluk alacaklar

Reel sektöre soluk aldıracak paket açıklandı. İhracatçıdan KOBİ'lere kadar her kesimi kapsayan paketten, enflasyon muhasebesine geçiş kararı da çıktı
Ekonomik krizin reel sektörde yol açtığı hasarın onarımı ve üreten kesimlere nefes aldırılması amacıyla hazırlanan paket nihayet tamamlandı. Hükümet ile reel sektör, üretim ve istihdamın artırılmasına yönelik bir dizi önlem üzerinde uzlaşmaya vardı. Finansal yeniden yapılandırma programından KOBİ'ler de yararlanırken, mali milada ilişkin kaygılar giderilecek. Herkesin beklediği önlemler paketi, Başbakanlık'ta Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da katıldığı basın toplantısında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından açıklandı.

Reel sektöre 750 trilyon Ek kaynak
Reel sektörü kurtaracak pakette Varlık Yönetim Şirketi'nden, ihracatta KDV iade sürecini hızlandırmaya kadar birçok madde bulunuyor. İşte kurtuluş reçetesi:

* Firmaların bankalara olan borçlarını satın alacak Varlık Yönetim Şirketi kurulacak. Firmaların yabancı para cinsinden aldıkları kredilere karşılık olarak, bankalara yabancı para cinsinden ipotek verebilmeleri sağlanacak.

* Finansal Yeniden Yapılandırma Programı çerçeve anlaşmaları, TOBB'un görüşleri alınarak hazırlanacak. Söz konusu ya sal çerçeveler, büyük firmalar ve KOBİ'leri kapsayacak.

* Finansal yeniden yapılandırmayla ilgili olarak BDDK gerekli tedbirleri alacak.

* Kamu bankaları yöneticileri de özel banka yöneticileri ile aynı hukuki ve cezai sorumluluğa sahip olacak.

* Kamu bankalarının kredilerine bankacılık teamülleri çerçevesinde işlerlik kazandırılacak. KOBİ'lere açtıkları kredileri hacmi reel olarak artırılacak.

* Enflasyon muhasebesine, 2003 yılında geçilmesi ilke olarak benimsendi. Bu konuda TOBB'un da katılacağı çalışmalar, 2002'de sonuçlandırılacak.

* 1 Ocak 2003'e kadar ertelenmiş bulunan Mali Milat'la ilgili kaygıları giderecek ve işlemleri kayda almayı hedefleyen yeni bir model üzerinde Hükümet ile TOBB ortak çalışma yapacak.

* İhracatta KDV iade süreci hızlandırılacak.

* Yurtdışı çıkış harcı dolar yerine TL olarak alınacak. Sınır illeri için günübirlik çıkışlarda harç kaldırılacak.

* 2002 için geçerli olmak üzere İşsizlik Sigortası prim oranı toplam 3 puan indirilerek 750 trilyonluk ek kaynak yaratılacak.

* Yarım kalmış yatırımların tamamlanması için ayrılmış kaynağın kullanımına işlerlik kazandırılacak.

* 31 Aralık 2001'de sona erecek olan yatırım teşvik belgelerinin süreleri bir yıl uzatılacak.

* Vadeli ithalattan alınan yüzde 3 Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi 31 Aralık 2001'e kadar azaltılacak.

* Enerji sektöründe yabancıların ve özel kesimin etkinliği artırılacak.

* Taşımacılıkta 11 Eylül olayı sonrasındaki prim artış riskleri için yeni düzenlemeler yapılacak.

TOBB: Top hükümette
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açıkladıkları reel sektörü kurtarma paketinin takipçisi olacaklarını söyledi. Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret eden Hisarcıklıoğlu "Bugüne kadar eleştiriyorsunuz, çözüm önermiyorsunuz deniyordu. Hem çözüm yolları önerdik, hem aynı noktada nasıl buluşabiliriz onu gösterdik" dedi. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım da özel sektörün üzerine düşeni yaptığını belirterek, "Top artık hükümette" diye konuştu.

Okan Müderrisoğlu



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır