kapat
01.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yunan malına ambargo çağrısı

İngiliz basını, hobi olarak bir askeri üssün fotoğrafını çekerken tutuklanan 12 İngiliz turistin serbest bırakılmaması üzerine, 'Yunan mallarını almayın' çağrısı yaptı
Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata'da bir askeri üssün fotoğraflarını çekerken yakalanan 12 İngiliz "uçak gözetleyicisi" iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Yunan polisi tarafından casus oldukları iddiasıyla tutuklanan uçak tutkunlarının, olayın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen serbest bırakılmaması üzerine İngiliz basını Yunanistan'a karşı saldırıya geçti.

Ada'da, tabloid gazetelerinin başı çektiği bir kampanya başlatıldı, yazılı ve görsel basın aracılığıyla halka Yunanistan'a karşı ekonomik boykot uygulanması çağrısı yapıldı. Bazı gazeteler ise işi, Yunanistan'ın Londra Büyükelçiliği önünde gösteri yapma çağrısına kadar götürdü.

İngiltere'nin 'çılgın tabloidleri' olarak bilinen News of the World ve Daily Mail manşetten duyurdukları haberlerde ülkede satılan Yunan mallarının listesini vererek halkı bu markalara karşı ekonomik boykota çağırdı. Daily Mail 3 tam sayfa ayırdığı haber yorumunda "Yunan turizmini baltalamak görevimiz, Yunan mallarını boykot edelim, Yunan Büyükelçiliği'ni protesto mektubu yağmuruna tutalım" önerisinde bulundu. Yine aynı gazetede British Museum'da bulunan tarihi Elgin mozaikleri kastedilerek, "Oh ya... Yaygarıcı Rumlar'ın Elgin mozaiklerini de iade etmedik" denildi.

AB 'YE NASIL GİRMİŞ?
Sunday Times ve Observer gazeteleri ise "12 uçak gözetleyicisi katıksız hapiste" başlığıyla verdiği haberlerde tutuklu bulunan İngiliz turistlerin taş devrinden kalma Yunan yasalarından kurtulmalarının bir hayli güç olduğunu vurguladı. Express de haberinde, "Taş devrinden kalma Yunan yasaları vatandaşlarımızı yaktı. Nasıl oldu da Yunanlılarobu yasalarlao AB'ye girdi?" sorusunu yöneltti.

Uçak gözetlemek
"Gözetlemecilik", İngilizler arasında çok yaygın bir hobi! Bir konu seçiliyor, belirlenen zaman dilimi içinde seçilen konu ile ilgili bilgiler toplanıyor ve fotoğraflar eşliğinde bir deftere kaydediliyor. En ilginç ve ayrıntılı bilgileri toplayan da oyunun galibi oluyor. Kuş gözetlemek, kaplumbağa gözetlemek, gemi gözetlemek, tren gözetlemek (Ödüllü film 'Trainspotting'in ismi de bu ilginç hobiden geliyor), uçak gözetlemek için İngilizler dünyayı dolaşıyor. Gözetlemeciliğin kolay ve doğru yapılması için dürbün, şapka, gözlük, defter ve fotoğraf makinesi gibi gereçlerin bulunması şart koşuluyor.

Bu donanımla roman kahramanı ünlü dedektif Sherlock Holmes veya çizgi roman karakteri Dedektif Nick'e benzeyen İngiliz turistlerin başı başka ülkelerde de derde girmişti. Çin, Rusya, Hong Kong, Malezya, Arnavutluk ve Güney Afrika'da bugüne kadar birçok İngiliz gözetlemeci casus oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı.

Jan DEVLETOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır